Cumhurbaşkanı Erdoğan: "CHP'li belediyeleri yağmalıyorlar!" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "CHP'li belediyeleri yağmalıyorlar!"

Prof Dr. Aziz Çelik, AK Parti’nin Meclise sunduğu ve “muayene katılım payı”nın 10 kat artırılmasını, aile hekiminden alınan ehliyet raporuna ücret konulmasını ve 2015’ten önceki Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngören teklife tepki gösterdi. Çelik, teklifte 2024 sonrası emekli olacakların aylıklarındaki yüzde 30'luk kaybı giderecek, emekli aylıklarındaki adaletsizliği sonlandıracak, işçilerin vergi yükünü azaltacak düzenlemelerin bulunmadığını söyledi.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmetleri alanların ödediği “muayene katılım payı”nın 10 kat artırılmasına ilişkin düzenleme yer aldı. Buna göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde alınan 2 liralık katkı payı 20 liraya çıkarılacak. Ayrıca aile hekimlerinin mesai saatleri dışında “geleneksel tıp” olarak nitelendirilen hacamat, sülükle tedavi, fitoterapi gibi alternatif tıp hizmeti vermesinin de yolu açılıyor.

Teklife göre ehliyet raporu da artık aile hekiminden ücretli alınacak raporlar arasına giriyor.

Yasa teklifine göre 1 Ocak 2015 tarihi öncesinde GSS prim borcu olanların bu borçları, faizleriyle birlikte silinecek.

Teklife göre özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan beş puanlık sigorta prim indirimi dört puan olarak uygulanacak. İmalat sektöründe ise beş puanlık indirim 2025 ve 2026 yıllarında devam edecek.

“İşçilerin vergi yükünü azaltacak düzenleme yok”

Prof Dr. Aziz Çelik, sosyal medyadan paylaştığı mesajda AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde bulunmayanları açıkladı.

Çelik, “2024 sonrası emekli olacakların aylıklarındaki yüzde 30'luk kaybını, emekli aylıklarındaki adaletsizliğini giderecek düzenlemek yok. İntibak düzenlemesi yok. En düşük emekli aylığının yükseltilmesi yok. Emeklilik yaşındaki adaletsizliği giderecek düzenleme (kademe) yok. Aylık bağlama oranlarının (ABO) yeniden düzenlenmesiyle emekli aylıklarının yükseltilmesi yok. Bağ-Kur'luların yaşlılık aylığına esas prim gün sayılarının diğer sigortalılarla eşitlenmesi yok” ifadelerini kullandı.

Teklifte işçilerin vergi yükünü azaltacak düzenlemelerin de bulunmadığını vurgulayan Çelik, “Kamu görevlilerin emekli aylıklarının ciddi biçimde düşmesine yol açan ‘ilave ödemenin’ yaşlılık aylığında dikkate alınmaması uygulamasının değiştirilmesi ve böylece memur emeklilerin emekli aylıklarının yükseltilmesi yok” dedi.

DOÇ.DR. AZİZ ÇELİK: YÜKSEK ASGARİ ÜCRET SEBEP DEĞİL SONUÇ

İşverenlere verilen destek devam ediyor

İşverenlere 2008'de bu yana yapılan desteğin devam ettiğini hatırlatan Çelik, imalat sanayi dışında desteğin yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürüldüğünü belirtti. Çelik, teklifte yer alan düzenlemelere ilişkin şunları yazdı:

“İşverenlere Hazineden SGK prim desteğinin devam etmesi var. 2008'de bu yana yapılan destek devam ediyor ancak imalat sanayi dışında yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürülüyor. Ahilik sandığı uygulamasının 2028'e ertelenmesi var. Aile hekimliğinde bazı işlemlerin paralı hale gelmesi var. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası eşitlik ilkesi gereği geçici iş göremezlik ödenekleri hesabında son 12 aylık sürenin dikkate alınması var.”

Kaynak: Haber Merkezi