Kış aylarında evleri ısıtmanın en yaygın yollarından biri, doğal gazlı ısınma sistemleridir. Ancak, çoğu kişi petek vanalarının üzerindeki numaraların ne anlama geldiğini yanlış biliyor. Bu rakamlar, çoğu kişinin düşündüğü gibi, peteklerin sıcaklığını ayarlamak için değil, odadaki sıcaklık kontrolünü sağlayan termostatik cihazların bir parçasıdır.

Petek vanasındaki rakamların gerçek anlamı

Çoğu kişi, petek vanalarının üzerindeki 1 ile 5 arasındaki numaraların, doğrudan peteğin sıcaklığını gösterdiğini sanıyor. Ancak gerçek şu ki, bu numaralar odanın sıcaklık seviyesini ayarlamak için kullanılır. Termostatik Radyatör Vanaları (TRV) olarak bilinen bu vanalar, odanın sıcaklık seviyesini algılar ve buna göre radyatörün çalışmasını ayarlar. Yani, bu numaralar, sadece radyatörün sıcaklığını değil, odanın istediğiniz sıcaklık seviyesinde kalmasını sağlayan bir sistemin parçasıdır.

Her odayı farklı sıcaklıkta ayarlayarak enerji tasarrufu sağlayın

TRV'ler sayesinde her odayı farklı sıcaklıklarda tutmak mümkün. Örneğin, salonu 3 ya da 4 seviyesinde bırakırken, kullanılmayan bir odanın vanasını 1 seviyesinde tutarak enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Ayrıca, zaten sıcak olan mutfağınızı 2 seviyesinde tutarak gereksiz enerji harcamaktan kaçınabilirsiniz.

Brad Pitt sandığı dolandırıcıya 800 bin euro kaptırdı! Brad Pitt sandığı dolandırıcıya 800 bin euro kaptırdı!

British Gas mühendisleri, “Vanaların doğru şekilde ayarlandığında, sadece ısınmayı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda enerji tüketimini de kontrol altında tutarak tasarruf yapmanıza yardımcı olur” açıklamasını yaptı.

Vanalar nasıl çalışır?

Radyatör vanası, bir başlık (kafa) ve bir gövde bölümünden oluşur. Oda ayarlanan sıcaklığa ulaştığında, peteklerin daha fazla ısınmasını engeller. Oda sıcaklığı yükseldiğinde, vananın içindeki başlık genişler ve pimi hareket ettirerek su akışını keser. Sıcaklık düştüğünde ise vana açılır ve belirlenen sıcaklığa ulaşmak için radyatöre daha fazla sıcak su girer.

Vanaların avantajları

Oda termostatı bulunan evlerde termostatik radyatör vanasına gerek olmayabilir. Ancak, bu vanalar, özellikle kullanılmayan odalarda ısıtmayı durdurmanızı sağlar. Böylece, gereksiz enerji harcamalarının önüne geçer ve enerji tasarrufu sağlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ