Deprem ve iklim koşullarının da etkisiyle pamuk üretimindeki bu düşüş, sektörde endişe yaratıyor.

Sürdürülebilir pamuk üretimi ve katma değerin artırılması için çaba sarf eden İyi Pamuk Uygulamaları Derneği(IPUD) Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tanman, 2023 pamuk sezonunu değerlendirdi. Tanman'ın açıklamalarına göre, ekim alanlarında yüzde 17'lik bir daralma yaşanarak 573 bin hektardan 477 bin hektara geriledi. Ürün rekoltesindeki yüzde 25'lik daralma ise tarla verimindeki yüzde 8'lik kaybın da etkisiyle gerçekleşti. 2022 sezonunda 1 milyon 17 bin ton olan rekolte, 2023 sezonunda 777 bin ton lif pamuk olarak kaydedildi.

Düşüşün nedenleri arasında Aydın bölgesinde Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki yağışlarla gelen hastalıklar, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bitki tahtakurularının yoğunluğu ve zamanında mücadelenin yapılmaması, Adana bölgesinde pembekurt zararlılarının artışı ve hasat döneminde çiğ ortamı ve yağışlar gösteriliyor.

Tanman'ın açıklamalarına göre, Ulusal Pamuk Konseyi'nin çalışmasına göre maliyet değerlerindeki artış, özellikle mazot ve gübrede yüzde 220'nin üzerinde, ilaç ve hasat maliyetlerinde ise yüzde 120'nin üzerinde gerçekleşti. Bu durum, rekolte düşüşüyle birleşince üreticilerin ekonomik dengelerini olumsuz etkiliyor.

Hurda teşvikiyle yeni araç sahibi olun! Hurda teşvikiyle yeni araç sahibi olun!

Pamuk sektöründe yaşanan bu gelişmeler, sektör paydaşlarını tedirgin ediyor ve pamuk üretimindeki sorunların çözümü için daha fazla çaba gerektiriyor