CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dış politika, sığınmacı konusuna dair konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası doğrultusunda dış politika yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Özel, partisinin atacağı adımları da anlattı. Avrupa, Suriyeli mültecilerin hedef ülkesi olmamak için Erdoğan’la Türkiye’yi bir mülteci kampına çevirecek anlaşma imzaladığını hatırlatan Özel “6 milyon Avroluk bir anlaşma yaptılar ama görünmeyen tarafında ‘Türkiye’ye karşı raporları yumuşak yazalım, Türkiye’yi Erdoğan yönetsin, iyi bir pazarlık yapalım, bunları orada tutalım’ dediler ve utanç verici bir süreç yaşanıyor” dedi.

Sosyalist Enternasyonal'den Destek | CHP iktidarında AB'ye tam üyelik hedefi Sosyalist Enternasyonal'den Destek | CHP iktidarında AB'ye tam üyelik hedefi

CHP lider Özgür Özel Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın sorularını yanıtladı. Özel, Sığınmacı sorununu, Suriye’nin geleceğini ve Türkiye’nin Suriye politikalarını değerlendirdi. Türkiye’de sığınmacı sorununa yönelik bir konferans yapmayı düşündüklerini ifade eden Özel, “Burada çözüm önerilerimizi dile getireceğiz. Esad ile görüşme de dahil her konuda inisiyatif alacağımızı daha önce söylemiştik. Yıllardır zaten görüşülmesi gerektiğini söylüyoruz. Esad ile CHP’li milletvekilleri görüştü diye neredeyse vatan haini oluyorlardı. Şimdi biz Esad ile görüşebiliriz dedikten saatler sonra Erdoğan, ‘Biz birlikte tatil yaptık, yine yapabiliriz’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Utanç verici bir süreç yaşanıyor”

AK Parti iktidarının göçmenlerle ilgili Avrupa’yla imzaladığı geri kabul anlaşmasını ve Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine karışmasını eleştiren Özel şunları söyledi:

“Avrupa, Suriyeli mültecilerin hedef ülkesi olmamak için Erdoğan’la Türkiye’yi bir mülteci kampına çevirecek anlaşma imzaladı. 6 milyon Avroluk bir anlaşma yaptılar ama görünmeyen tarafında ‘Türkiye’ye karşı raporları yumuşak yazalım, Türkiye’yi Erdoğan yönetsin, iyi bir pazarlık yapalım, bunları orada tutalım’ dediler ve utanç verici bir süreç yaşanıyor. Bugün Türkiye’de ne yaşanıyorsa bunun iki sebebi ve tek aktörü var. Bir tanesi komşunun iç işlerine karışan, toprak bütünlüğüne saygı duymayan, komşudaki devlet dışı unsurları muhatap kabul eden Erdoğan’ın dış politikasıdır. Bir tanesi de Avrupa Birliği’yle (AB) yapılan bu geri kabul anlaşması. İkisinin de aktörü Erdoğan. Bugün Türkiye’de mülteciler konusunda ne sorun yaşanıyorsa bunun sorumlusu AKP’nin yanlış tercihleri.”

“Atatürk’ten miras bir dış politikanın sacayağı var”

Özel, “Sığınmacı sorunu hiç yokmuş gibi davranan bir taraf ile sığınmacıları gerekçe göstererek uç noktalara giden bir taraf var. CHP’nin bu konuya bakış açısı nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“CHP’nin durduğu yer çok kıymetli. Özenli bir dil kullanıyoruz. Geçen zaman ve yaşananlar bizi haklı çıkarıyor. Atatürk’ten miras bir dış politikanın sacayağı var. O, ‘Komşunun toprak bütünlüğüne saygılı ol, komşunun devletini muhatap al, devlet dışı unsurları muhatap alma’ diyor. Biz önümüze geleni Kuvay-ı Milliye ilan ediyoruz. Şimdi Suriye’de Türk bayrakları yakılıyor, ‘Onlar ÖSO değil’ diyorlar. Biri sizin için 75 dolara kurşun sıkıyorsa yarın 200 dolar veren oldu mu size karşı saldırganlaşıyor. CHP, yurtta barış dünyada barış yaklaşımıyla Suriye’yle ilişkileri iyileştirmeyi, Suriye’nin istikrarını sağlamayı savunuyor.”

Erdoğan: Beşar Esad ile “ailece” görüşebiliriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki hafta yaptığı açıklamada ise Suriye ile yakınlaşma sinyali verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile “ailece” görüşebileceklerini söyleyen Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed'le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok” ifadelerini kullandı.

Editör: Sercan Engerek