Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağı, sıfır ve ikinci el araç satışlarında köklü değişiklikler getiriyor. Taslak yasalaştığı takdirde, araç bayileri ve distribütörler üzerinde önemli yükümlülükler oluşacak, internet üzerinden ikinci el araç satışı yapan platformlar da yeni kurallara uymak zorunda kalacak.

Sıfır Araçlarda Zamlar Önceden Bildirilecek

Taslağa göre, araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıta ilişkin vergilerin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacak. Zam yapılması halinde, zam 3 gün önceden bayiye ve kamuoyuna bildirilmek zorunda olacak.

Distribütörlere Yeni Yükümlülükler Geliyor

Bayiler arasında rekabeti bozabilecek uygulamalarda bulunamayacak olan distribütörler, bir bayiyi bir ay içinde son üç yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlayamayacak. Ayrıca distribütörler, taşıt fiyatındaki değişimleri 3 gün önceden bayiye bildirmek zorunda olacak ve fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında zam yapamayacak. Distribütörler, tavsiye edilen otomobil satış fiyatının elektronik ortam üzerinden erişilebilir olmasını da sağlayacak.

Diyanet 2025 umre fiyatlarını açıkladı Diyanet 2025 umre fiyatlarını açıkladı

İkinci El Araçlarda Değerleme Zorunluluğu

İnternet ortamında ikinci araç el değerlemesi yapan kişi ve şirketler; satıcının beyan ettiği taşıtın marka, model, cins, tip, kasa, yakıt, şanzıman, donanım, aksesuar, kilometre ve renk bilgileri ile taşıtın hasarlı, arızalı, boyalı ve değişen parça bilgilerini dikkate alarak ön değerleme yapacak. Model yılına göre 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki taşıtlar için ön değerleme sonucunda verilen fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark, yüzde 5'ten fazla olamayacak. Fiziksel inceleme sonucunda tespit edilen satıcı beyanına ilave arıza ve kusurların giderilmesine ilişkin bedel bu farka eklenebilecek.

İkinci El Toplu Alım Satımlarında Düzenleme

İkinci elde toplu araç alım satımı yapılan ihalelerde de düzenlemeye gidilecek. Elektronik ortamdaki ihalelerin güvenli ve şeffaf şekilde yapılabilmesi için, ihale şartlarının ve satışa sunulan taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin elektronik ortamda erişilebilir olması sağlanacak.

Taslağın Getireceği Faydalar

Ticaret Bakanlığı'nın bu yeni yönetmelik taslağı ile sıfır ve ikinci el araç piyasalarında fiyat istikrarının sağlanması, tüketicilerin korunması ve adil rekabetin artırılması hedefleniyor. Taslağın yasalaşması halinde, araç fiyatlarında yaşanan aşırı dalgalanmaların önüne geçilmesi ve tüketicilerin daha şeffaf bir ortamda araç alım satımı yapabilmesi bekleniyor.