Burcu Yanar'ın haberine göre Ege TV’de yayınlanan "Politika Durağı" programında, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununa dair çözüm önerilerini paylaştı. Saygılı, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde hareket ettiklerini vurguladı. Geçmişteki eksikliklerin bugün yaşanan sorunları artırdığını ifade eden Saygılı, acil eylem planlarının önemine değindi ve İzmir trafiğini rahatlatacak yeni projeler hakkında müjde verdi.
Uzun vadeli çözüm için Kasım sonu
İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununun çözüm sürecine yönelik konuşan Başkan Bilal Saygılı, “Topu birbirine atmak yok. Burada çok net bir dünya var. Bu dünyanın içerisinde bir karşılıklı mutabakat var. Öncelikle kısa ve hızlı çözümler getirilmesi gereken bir bölüm var. Bunu acil eylem planı olarak koyduk. Akabinde Kasım ayı sonunda uzun vadeli hızlı kararlara dönecek. Konu aslında çok net. Kaotik ve karmaşık hale getirilmesini ben anlamıyorum. Çünkü bizzat konuyu takip ediyorum. Hem bakanlık nezdinde hem İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı’yla hem de gerekli kurumlarla bu süreci uyum içerisinde götürdüğümüzü düşünüyorum. 15 maddelik yapmış olduğumuz bu çalışmada aslında maddelere baktığımızda ekonomik anlamda çok büyük aksiyonlar yapılmaması gereken sadece birçok konunun artık güncellenmesi, bilgisayar verilerinin raporlanma özelliklerinin netleştirilmesi anlamında Büyükşehir’den talep edilen konular var. Çok maddi yatırım yapmaları gereken şeyler değil. Günlük raporlamanın yapılması, bu raporlamanın değerlendirilmesi ve bakanlıklara verilmesi gerekiyor. Bakanlığımızın da bu verileri takip etmesi ve bu bir aylık süre içerisinde hemen sonrasında ayda bir yapılacak toplantıların devamı ve 15-30 Kasım arasındaki bir tarihte de uzun vadeli çözümün gerçekleşmesi anlamında karşılıklı bir mutabakat oluşturulması gerekiyor” dedi.
Konunun net olarak algılanmadığını düşündüğünü belirten Bilal Saygılı, “2016 yılında yapılmış olan mutabakatla Körfez kirliliğinin bakanlığın ve aslında Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerekenler konulmuştu ancak bu güne kadar bu yapılmadığı için bu durum yaşanmıştır. Ortada Büyükşehir Belediyesi’ni köşeye sıkıştırmak gibi bir durum yok. İzmir halkının daha rahat nefes alması, çevre felaketlerinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bertaraf edilmesi anlamında taşın altına elini hatta gövdesini koyan bir bakanlık var. Fakat bakanlık bunu yaparken öncelikle Büyükşehir Belediyesi tarafından acilen yapılması gerekenleri rica ettiler. Büyükşehir Belediyesi’ndeki teknik departmanların bu konuyu net olarak alıp Büyükşehir Belediye Başkanı’na net olarak anlatmadıklarını düşünüyorum. Biz diyoruz ki 8-9 yıldır yapmadığınız konuları artık yapın, biz de bakanlıklarımızla beraber hızlı bir şekilde olaya girelim ve Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu altında olan bu konuda duyarlı bir şekilde yardımcı olabilelim ” diye konuştu.
Panik atak durumu var
Büyükşehir Belediyesi’nin acil eylem planını bir an önce uygulaması gerektiğine değinen Başkan Saygılı, “Sirkülasyon kanalının yapılması büyükşehir belediyesine ait bir dünyadır ve bununla ilgili de oluşacak maddi ihtiyacın yurtdışından temin edilmesi gereken kredinin onay kısmı bakanlığa aittir. Bunun adını koyalım. Bakanlığın engel koyma gibi bir yaklaşımı yok. Acil eylem planını yapması gereken bir Büyükşehir Belediyesi var ve bunların her biri sıradan yapılması gereken teknik altyapı. Bütçeye girmesine bile gerek yok. Burada teknik departmanların bu konuyu algılamayışı ve kendilerini hazır hissetmemelerinin getirdiği bir panik atak var” açıklamasında bulundu.
Tunç Soyer’i eleştirdi
Başkan Bilal Saygılı, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i de eleştirerek, “Tunç Soyer döneminden kalma iki adanın yapılması noktasına odaklanmış bir İç Körfez sirkülasyon mantığını güncellemeyen bir mantıkla bir nasıl çözümleme getireceğiz? O günkü oksijen değerleriyle bugün gelinen o adacıkların bulunduğu Sasalı bölgesi, altında çok sert bir tabakanın oluştuğu bir yer haline geldi. Derelerin ıslahı yapılmamış, genel kanalizasyon hatlarının hiçbiri oluşturulmamış, sadece denizde yüzeceğim diyen bir belediye başkanı oluşmuş. Siz halkımızla dalga mı geçiyorsunuz kardeşim. Sen kendi görevlerini yerine getirmeyip sadece iki cümle kurarak İzmir halkını nereye götürüyorsunuz diye ben soruyorum” ifadelerine yer verdi.
Karantina Yolu köprü şeklinde olursa…
Ege TV ekranlarında ilk kez bir konuya değinen Saygılı, “Burada ilk defa gündeme getireceğim bir konu var. Urla Karantina Adası’nda çoğumuzun atladığı bir konu var. Oradaki karayoluyla Körfez’in akıntısını kapatan uzun bir yol var. Alttan su geçmiyor. Mesela bunun bir köprü şeklinde yapılması ve altının hareketlendirilmesinin Körfez’e nasıl bir faydası olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Bakanlık buna kadar düşünüyor. Bu konuda karşılıklı görüşmeler yeni başladı. O iki adanın yapılmasının bir faydası bulunmadığını eğer gerçekten karşılıklı müzakerelerde bunu teknik olarak önümüzdeki ay yine bir toplantı yapılacak. Bakan Yardımcımız Bilim Kurulu ile beraber tekrar gelecek. Bugüne kadar karşılıklı görüşmeler yapılmadığı için bütün bunlar havada kalmış. Biz bir kapının kilidini açtık. Bizim ‘mış’ gibi yapacak bir dünyamız yok. İzmir için oldukça samimiyiz. Sayın Bakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın İzmir’e verdiği değer, oy oranlarıyla da seçim kazanmayla ilgili bir şey değil. İzmirli benim vatandaşım. Aynı havayı soluyoruz. Ben de burada yaşıyorum. Vekillerimiz burada yaşıyor. İzmir için yapılacak her türlü güzelliğin hepimize faydası olmayacak mı?” açıklamasında bulundu.
Trafiği rahatlatacak proje
Başkan Saygılı, İzmir trafiği ve ikinci çevre yolu için çözüm önerilerini de sunarak, “Proje güzergahı toplam uzunluğu yaklaşık 40 bin 823 metre bu uzantılarla birlikte 100 kilometre yapıyor. Bu 2x3 şeritli ve platform genişliği ise 37 buçuk metre. Bu şekilde proje hızı 120 kilometre olacak şekilde hazırlandı ve proje Çandarlı-Menemen otoyolundan Koyundere viyadüğünden başlayarak, Menemen ve Çiğli’nin doğusundaki dağlık kesimden ilerleyerek Örnekköy mezarlığı, Doğançay mezarlığı ve Bayraklı Şehir Hastanesi’nin kuzey istikametinden geçerek doğuya doğru yönelecek. Bayraklı ve Karşıyaka’nın doğu istikametinden geçen proje hattı Evka 4 mahallesinin altından tünelle geçecek. Bu kemsin devamında Homeros Vadisi diye adlandırılan vadinin ve Bornova’nın etrafında dolaşan proje güzergahı ambarlar kesimine ulaşmakta ve İzmir -Ankara Devlet yolu ile İzmir-İstanbul Otobanı ile kesişecek. Bu noktadan itibaren sanayi sitelerinin arkasındaki dağlık kesimi kullanarak güney istikametine ilerleyen güzergah proje sonunda mevcut Buca Kavşağı’na bağlanarak sona ermektedir. Bu İzmir trafiğini korkunç bir şekilde rahatlatacak. Bu projede 18 adet farklı seviyede kavşak yapılacak. 86 adet viyadük ve köprü yapılacak. 12 adet tünel yapılacak. Bunların hepsiyle ilgili ÇED sürecine ilişkin 34 kurumdan olumlu görüş alındı. ÇED raporu tamamlanıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu. 2. ÇED toplantısı da yapılmış olup sonuç beklenmektedir. Tasarruf tedbirlerine takılmayacak ve İzmir trafiğinde bir dönüm noktası, milat olacak” müjdesini verdi.
İzmir için büyük buluşma
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yakın zamanda bir araya gelecinin de altını çizen Başkan Bilal Saygılı, “Ulaştırma Bakanlığımızla görüşmeyi Cemil Bey rica etti. İl Başkanlığı ziyaretimize geldi. Bir nezaket ziyareti yaptı. Akabinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Özgür Özel’e iade-i ziyaret yaptıktan 15 gün sonra ekibimle beraber ben de iade-i ziyaret yaptım. Her iki görüşmede de İzmir’in sorunlarını çözme anlamında bu iki bakanlıkla görüşmek istediklerini söyledi. Sayın Bakanımız parti yetkilileriyle bu konuyu istişare ederek İzmir’e yakın bir ziyaretinde Ulaştırma Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ile Cemil Bey buluşacak. Bakanımızın buluşmada konuşacak olduğu birçok konu var. Bunlardan bir tanesi Körfez’deki navigasyon kanalıyla ilgili bir görüşme olacak. Bunun gibi birçok şey. Mühim olan İzmir için görüşmek” dedi.
Cemil Tugay kötü bir miras aldı
Cemil Tugay’ın çok kötü bir miras devraldığını söyleyen Bilal Saygılı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi pek çok konuda eksik ve geriden geliyor. İzmir halkına bunu ifade etmek üzücü ama bunu sadece 6 aylık Cemil Tugay dönemine bağlamak doğru olmaz. Birtakım etkinliklerin ötesine gitmeyen bir önceki dönem belediye başkanının ihmalkarlıkları, süreci buraya getirdi. 5 yıl boyunca bu konularla ilgili hiçbir teknik altyapı çalışmayan bir belediye başkanı vardı. Kamuoyuna söylüyorum Cemil Tugay kötü bir miras aldı. Kendisi de bu konuda 6 ay geçmesine rağmen devamlı bir görev değişikliği içinde. Sistemi oturtamadıkları için önemli meselelere zaman ayıramıyorlar” diye konuştu.