Ege TV'de yayınlanan Serdar Karlıova ile Gündem programının bu haftaki konukları, Celali Aşireti Federasyonu Onursal Başkanı Onur Sar ve dernek yönetim kurulu üyeleri oldu. Haber Ekspres Gazetesi'nden Burcu Yanar'ın özel haberine göre programda, Celali Aşireti’nin tarihi, sosyal sorumluluk projeleri ve gençler için yürütülen faaliyetler masaya yatırıldı. İzmir Celaliler Derneği Başkanı Maksut Bağıran, Celali Aşireti Türkiye Federasyon Başkanı Şükrü Aynaz ve diğer üyeler, aşiretlerinin kökeninden eğitim projelerine, uyuşturucu ile mücadeleye kadar pek çok önemli konuda bilgi verdi. Konuklar, Celali Aşireti’nin hedefini ise, geleneklerine bağlı kalarak geleceğe dönük sosyal sorumluluk projelerini artırmak olarak açıkladı.
Celali Derneği nasıl kuruldu?
Derneğin nasıl kurulduğunu anlatan Celali Aşireti Türkiye Federasyon Başkanı Şükrü Aynaz, “Celali Aşireti dünya genelinde yaklaşık 12 milyon nüfusu olan büyük ve köklü bir ailedir. Rusya, Kazakistan, İran ve Türkiye sınırları içerisinde yaşayan büyük bir ailedir. Türkiye’de ise tahmini olarak 8 milyona yakın bir nüfuzumuz var. Aktif olarak çalışmalarımıza katılan 250 bin gencimiz var. Bizim Celali yapımız gençlik hareketi olarak sürüyor. Geleceğimizin gençleriyle beraber biz bu gençlik hareketini başlatmış olduk. Yaklaşık 7 yıl önce Türkiye’de bu kadar büyük, köklü, örf ve adetlerine bağlı bir aileyi nasıl bir çatı altında birleştirebiliriz diye düşünürken derneklerle ailemizi bir araya getirmenin çalışmalarını başlattık. Türkiye genelinde 28 derneğimiz var. Bu dernekleri kurduk ve üye kayıtlarımızı hızlı bir şekilde geliştirdik. İstediğimiz topluluğu da yakaladık. Hem sosyal ağlarda elimizi güçlendirdik akabinde de dernekleşmeyle akrabalarımızı bir çatı altına toplayarak kaybolan ailelerimizi tekrar bu projelerle kazandık. Derneklerimizin olgunlaştığı süreçte bunu federasyon ile taçlandırmak istedik. Türkiye tarihinde bir ilk aşiret ismi ile federasyonumuzu ilan ettik. Geçmişte aşiretler, ağalar, beyler halkın üzerinde zulüm ve eziyet uygulamışlar biz kesinlikle bu tür şeylerin karşısındayız. Çağa ayak uyduran sosyal projelerle insanlara nasıl faydalı olabileceğimizin planlarını yapan, kaliteli işler ortaya koyan bir aile yapısını ortaya koyuyoruz” açıklamasında bulundu.
Celali Ailesi’nin kökeni
Celali Aşireti ailesinin köklerinden de bahseden Aynaz, “Ailemizin kökleri Rusya, Kazakistan, İran ve Türkiye dörtgeninde yerleşik nüfusa sahiptir. İran’da Bazırgan üzerinde, Maku üzerinde ailelerimiz göç alıp Türkiye’de Ağrı Doğu Beyazıt’ta yerleşmiştir. Esas kökenimiz Ağrı Doğu Beyazıt’tadır. Oradan da ekonomik şartlar gereği insanlarımız 81 ile dağılmış vaziyettedir. Bizdeki amaç da bu dağınık yapıyı tek vücut haline getirmekti” ifadelerini kullandı.
Özel çocuklar önceliğimiz
“Gençler bizim geleceğimiz’’ diyerek sözlerine başlayan Onursal Başkan Onur Sar, “Onları teknolojinin sunduğu nimetlerden olabildiğince faydalandırmaya çalışıyoruz. Ama teknolojinin getirebileceği tehlikelerden de uzak tutmaya çalışıyoruz. Spor faaliyetlerimize devam ediyoruz. Teknoloji alanında gençlerimizi yönlendirerek daha iyi işler yapmalarına sebep oluyoruz. Bunun yanı sıra toplumumuzun kanayan yarası olan uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili İstanbul’da çalışmalarımız devam ediyor. Bunun çalışmalarını İzmir’de sürdürüyoruz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda çok kararlıyız. Devam edeceğiz ve durmayacağız. Eğitim faaliyetlerine de devam ediyoruz. Özellikle Down sendromlu çocuklar onlar bizim için engelli değiller özel çocuklar. Elimizden geldiğince sonuna kadar bu konunun arkasında duracağız. Sosyal sorumluluk projelerimizi sürdüreceğiz” diye belirtti.
Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarından bahseden Sar, “Biz Celali ailesi olarak toprak köleliğine karşı bir aileyiz. Biz projelerimize herkesi katıyoruz. Buna göre değerlendiriyoruz. 250 bine yakın Ege Bölgesi’nde gencimiz var. Onlarla beraber farklı sosyal sorumluluk projeleri ve yardım kampanyaları düzenliyoruz. Celali Aşireti deprem bölgesinde 400 bine yakın kişiyi ev sahibi yaptı. O dönemde insanları buraya kadar taşıyarak sahip çıktılar. O bölgeden öğrenci olarak çıkan kardeşlerimizin bursları ailemiz tarafından yapılıyor. Bu konuda İstanbul yönetimine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Hızlı toplanabiliyoruz
Sosyal medya hesaplarındaki yönetimden de söz eden Onur Sar, “Sosyal medyalarımız kontrol altında. Dernek başkanları kontrol mekanizmaları oluşturdular. Yasadışı bir durum söz konusu mu dernek başkanları tarafından inceleniyor. Çok hızlı bir toplanma ağımız var. Bunu deprem zamanı çok iyi kullandık. İzmir’de yaklaşık 30 kişi bu işin ve telefonların başındaydı. Dünyada teknolojik olarak kullanabileceğimiz her türlü imkanı kullanmaya çalışıyoruz. Biz bu işe baş koyduk. Bir kaza olduğunda ona bile yardım etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Sar, şöyle devam etti: “12 milyonluk bir aileden bahsediyoruz. Bir konfederasyon aileden bahsediyoruz. 40 ailenin 140 koldan oluşan bir aileyi temsil ediyoruz.”
Halkın refahı için projeler üretiyoruz
Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmaya devam edeceklerini söyleyen İzmir Celaliler Derneği Başkanı Maksut Bağıran, “Dil eğitimi ve kariyer planlama anlamında destekler sağlıyoruz. Kötü alışkanlıklarla mücadele programımız var. Federasyon olarak hedefimiz İzmir ve Manisa’daki gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik projeleri geliştirmektir. Yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay olmak üzere yerel yöneticilerin destekleri ile birlikte halkın refahı için projeler geliştirmeye devam ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Kanaat önderlerimize danışıyoruz
İzmir Celaliler Derneği Başkan Vekili Selahattin Apan da, “Manisa, Söke, Balıkesir gibi Ege’yi kapsayan bölgelerimizde gençlerimizle her yerde farklı farklı ticaret yapıyoruz. Akrabalarımızla beraber kime telefon açtıysak bize hayır denilmedi. Biz bir aile derneğiyiz. Projelerimizin onaylanması bizim için çok önemliydi. Elimizden geldiğince ihtiyacı olanlara yardım etmeye devam edeceğiz. Biz büyüklerimizle hareket eden insanlarız. Kanaat önderlerimize danışırız. Onların bize bıraktığı bayrağı en iyi şekilde taşımaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Biz bir aileyiz, örgüt değiliz
Celali Aşireti Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Recai Budak ise “Biz bir aileyiz örgüt değiliz. Amacımız aileyi birarada tutmaktı. Onlara iş kapıları açmak, kariyer eğitimi vermek ve gençlerimize sahip çıkmak amacımız. İş olarak da yatırımlar yapıyoruz. Kendi insanlarımızı bir arada tutmak istiyoruz. Uyuşturucuya çok karşıyız. Rehabilitasyon merkezlerimiz var. Onların sözünden çıkamayız. Bütün aşiretimizin gücünü medyada da göstereceğiz. Celali ailesi olarak İzmir Valiliği’nin faaliyetlerinde de destek olmak istiyoruz” dedi.