Türkiye’nin teknoloji dünyasında iz bırakan ilk kadın bilgisayar programcılarından biri olan Canan Bayraktar, finans ve yazılım alanında sınırları aşan bir başarı hikayesine sahip. 1970’lerin Türkiye’sinde bir kadın olarak teknolojiye adım atan ve Assembly diliyle yazılım geliştiren Bayraktar, bugün Baykar Finans Grubu Başkanı olarak ülkenin önde gelen teknoloji projelerine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Narin Güran davasında şok edici açıklama: “Başka bir ihtimal yok” Narin Güran davasında şok edici açıklama: “Başka bir ihtimal yok”

Canan Bayraktar kimdir?

İstanbul doğumlu olan Canan Bayraktar, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda görev almıştır. Türkiye’nin ilk kadın bilgisayar programcıları arasında yer alan Canan Bayraktar, 1977 yılında Özdemir Bayraktar ile hayatını birleştirerek Ahmet, Selçuk ve Haluk adında üç erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Yani iş insanı ve mühendis Selçuk Bayraktar’ın annesidir. Oğlu Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin yerli üretim S/İHA sistemi Bayraktar Bayraktar TB2 ve ilk insansız savaş uçağı prototipi Bakraktar Kızılelma’nın mimarıdır. 
Türkiye’nin ilk kadın bilgisayar programcılarından biri olan Canan Bayraktar, Assambly dilinde bir yazılım yazmıştır. 

Canan Bayraktar, Cansağlığı isimli vakfın mütevelli heyetinde yer alıyor. Aynı zamanda Baykar Finans Grubu Başkanı (CFO) olarak görev yapıyor. Kendisi aynı zamanda İHA ve SİHA araçlarının yazılımını kodlayan isimler arasında bulunuyor.

Assambly dili nedir?

Assembly dili, bir işlemcinin komut kümesi üzerine tanımlanmış alt seviye bir dildir. Assembly dili kolay hatırlanabilir semboller tanımlar ve böylece işlemcinin makina koduna karşılık gelen sayı dizilerinin bilinmesine gerek kalmaz.

Kaynak: Haber Merkezi