GÜNCEL

Nuri Taşkıranoğulları: "Pamuk üretimi zararda, fiyatlar 35 TL olmalı"

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, pamuk üretim maliyetlerinin 27 lirayı bulduğunu, ancak piyasa fiyatlarının 23 lira seviyesinde kaldığını belirtti.

Abone Ol

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bakırçay Bölge Gazetesi’ne verdiği röportajda pamuk üreticilerinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Taşkıranoğulları, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve piyasa fiyatlarının düşüklüğünden dolayı üreticilerin ciddi zararlar yaşadığını vurguladı.

"Maliyetler 27 TL, fiyatlar 23 TL"

Pamuk üretiminin sürdürülebilirliği konusunda endişelerini dile getiren Taşkıranoğulları, pamuk üretim maliyetlerinin 27 lirayı bulduğunu, ancak satış fiyatının 23 lira civarında kaldığını belirtti. “Pamuk fiyatlarının 35 lira seviyelerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu fiyat çiftçilerimizin emeğini karşılayabilecek bir seviyede olurdu” dedi.

Verim ve rekolte farklılık gösteriyor

Bergama'da pamuk ekim alanlarının geniş olduğunu belirten Taşkıranoğulları, ilçede 100 bin dekardan fazla pamuk ekildiğini söyledi. Ancak su ve iklim koşullarına bağlı olarak verimde büyük farklılıklar yaşandığını kaydetti. “Sulu alanlarda verim dekar başına 600 kilograma kadar çıkarken, susuz alanlarda 350 kilograma kadar düşüyor. Ortalama verim ise 500 kilogram civarında” diye ekledi.

Üretici zor durumda kaldı

Taşkıranoğulları, dünya borsalarında pamuk fiyatlarının 65 lirayı bulduğunu, ancak Türkiye’de 40-41 randıman pamukların fiyatlarının 23-24 lira civarında seyrettiğini belirtti. İzmir Ticaret Borsası’ndaki fiyat düşüklüğünü dış ticaret firmalarının baskısına bağlayan Taşkıranoğulları, bu durumun çiftçilerin zarar etmesine neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, son üç yıldır pamuk fiyatlarının istikrarlı bir şekilde düştüğünü belirterek, geçen yıl fiyatların 18 liraya kadar indiğini hatırlattı.

Zeytin üretimindeki sorunlar

Bergama’da tarımın maliyetlerini arttıran diğer faktörlerden biri de yüksek tarla kiraları. Taşkıranoğulları, tarla kiralarının dekar başına 5 ila 10 bin lira arasında değiştiğini belirterek, çiftçilerin bu maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını söyledi. Ayrıca zeytin üretiminde de benzer sorunların yaşandığını belirterek, domateste yaşanan hüsranın zeytinde de yaşanabileceği endişesini dile getirdi.

"Tarım yapan kimse kalmayacak"

Taşkıranoğulları, çiftçilik yapanların yaş ortalamasının 55 olduğunu ve bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. Gençlerin tarıma ilgisinin azalmasından duyduğu endişeyi dile getiren Taşkıranoğulları, “Bu süreç böyle devam ederse, bölgemizde tarım yapan kimse kalmayacak” dedi.

Pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Taşkıranoğulları, tarım sektöründeki mevcut zorluklara çözüm üretilmezse, üreticilerin tarımdan uzaklaşacağı konusunda uyardı.