Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsü, son dönemlerde dünya genelinde hızla yayılma potansiyeli taşıyan bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu ismi ilk kez duyanlar için "maymun çiçeği" ifadesi kafa karıştırıcı olabilir, zira böyle bir bitki yok.

Peki, bu virüs neden "maymun çiçeği" olarak adlandırıldı?

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun çiçeği virüsü

Maymun çiçeği, çiçek virüsü familyasından gelen nadir görülen bir viral hastalıktır. Belirtileri arasında lenf bezlerinde şişme, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve vücutta döküntüler yer alır. Çiçek hastalığına benzer semptomlar gösterse de daha hafif bir seyir izler. Virüs, genellikle insandan insana doğrudan temas yoluyla bulaşır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Neden "Maymun Çiçeği" adı verildi?

maymun çiçeği hastalığı

"Maymun çiçeği" ismi, virüsün ilk kez 1958 yılında Danimarka'da bir laboratuvarda esaret altındaki maymunlarda tespit edilmesiyle ilişkilidir. Bu keşif, virüsün adında "maymun" kelimesinin yer almasının nedenidir. Ancak, maymun çiçeği virüsü esasen maymunlardan ziyade kemirgenler ve diğer küçük memelilerde daha yaygındır. Buna rağmen, virüs ilk olarak maymunlarda tespit edildiği için bu isim kalıcı hale gelmiştir.

"ATK raporundan sonra Sıla bebek neden tekrar o eve gönderildi?" "ATK raporundan sonra Sıla bebek neden tekrar o eve gönderildi?"

Sonuç olarak... 

Virüsün adında "çiçek" kelimesinin yer almasının nedeni ise, bu virüsün çiçek hastalığı virüsü ile aynı aileden gelmesi ve benzer semptomlar göstermesidir. Dolayısıyla "maymun çiçeği" adı, virüsün hem tespit edildiği canlıyı hem de gösterdiği belirtileri anlatmak için kullanılmıştır.

Editör: Yasin Çetin