ÇEVRE

Müsilaj sorunu için bilim kurulu toplanıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu 25 Aralık'ta toplanacak.

Abone Ol

2021 yılında Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önderliğinde 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı” ile ele alınmıştı. Bu kapsamda, Marmara Denizi’nde kirliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu.

İzleme ve değerlendirme çalışmaları

Son dönemde Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna ilişkin ihbarlar üzerine harekete geçen Bakanlık, bilimsel veriler ışığında güncel durum değerlendirmesi ve yeni adımların planlanması için bilim kurulunu toplama kararı aldı. Toplantı, Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında 25 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşecek.

13 üniversiteden bilim insanları katılacak

Toplantıya, TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi yetkililerinin yanı sıra Bursa Teknik, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik, Piri Reis, Gebze Teknik gibi önde gelen üniversitelerden bilim insanları katılacak. Bu uzmanlar, müsilajın oluşum süreci, mevcut durum ve çevresel önlemler konularında detaylı sunumlar yapacak.

Yerel yönetimlerle görüş alışverişi

Müsilaj Bilim Kurulu toplantısı öncesinde, Marmara Denizi Havzası’nda yer alan illerin yerel yönetimleriyle 23 Aralık'ta bir toplantı gerçekleştirilecek. Daha önceki toplantılarda atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma sistemlerine dönüştürülmesi kararı alınmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu yönde çalışmalar yapılmıştı.

Denetimler ve yaptırımlar

2021 yılından bu yana Marmara Denizi’nde 38 bin 545 denetim yapılarak çevre mevzuatına aykırı hareket eden bin 998 tesis ve 749 deniz aracına toplam 1 milyar 227 milyon TL’yi aşkın ceza uygulandı. 268 tesis kapatıldı. 2024 yılında ise 11 bin 314 denetimle 727 tesise 318 milyon TL ceza kesildi, 88 tesisin faaliyeti durduruldu.