POLİTİKA

Muhsin Yazıcıoğlu davası: 15 yıllık sır perdesi hâlâ aralanmadı

BBP kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun şüpheli helikopter kazasında ölümüyle ilgili 19 sanığın yargılandığı davanın 13. duruşması görüldü,

Abone Ol

Büyük Birlik Partisi (BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun 2009'da hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin davanın 13. duruşması Kahramanmaraş'ta görüldü. 19 sanığın yargılandığı davada CHP ve MYP de sürecin takipçisi oldu. Dosyanın ana dosya ile birleştirilmesini talep eden Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Yavuz, “Bu suikast Cumhuriyet tarihinin en profesyonel suikastıdır” dedi.

BBP’nin kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun, 25 Mart 2009'da şüpheli bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından açılan davada 13. duruşma Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yazıcıoğlu ile birlikte beş kişinin öldüğü kazanın ardından, 19 sanık hakkında soruşturmayı yönlendirdikleri iddiasıyla dava açılmıştı. Duruşmaya Yazıcıoğlu ailesi, sanıklar, avukatlar ve CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Bakan ve Sevgi Kılıç ile Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır katıldı.

“Dünyanın hiçbir yerinde 15 yıl süren bir soruşturma olmaz”

Duruşmanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, davanın hâlâ bir sır perdesiyle kaplı olduğunu belirterek, “Gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleyen bir el var gibi görünüyor. Dünyanın hiçbir yerinde 15 yıl süren bir soruşturma olmaz. Yani olayın olduğu tarihten bu yana ana soruşturma 15 yıldır açık ne dava açılıyor ne soruşturma bitiriliyor. Birbirinden bağımsız yargılamalar var. İşte olayın akabinde GPS cihazı ile ilgili ayrı, arama kurtarma çalışmalarıyla ayrı ama bir bütünlüklü olarak tüm bunları ilişkilendiren bir yargılama yok. Her nedense sanki yukarıdan bir el; yargılama olmasın, bu sır perdesi aralanmasın, gerçekler ortaya çıkmasın istiyor. Ama gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu var ve biz bu gerçek ortaya çıkıncaya kadar, adalet yerini buluncaya kadar hem ailenin yanında olacağız hem de bu davanın takipçisi olacağız” dedi.

Bakan, ayrıca Gezi tutukluları ve Sinan Ateş'in de adalet beklediklerini belirterek “Biz Gezi tutuklulukları için de adalet istiyoruz. Tayfun Kahraman için de adalet istiyoruz. Muhsin Yazıcıoğlu'nun ailesi, sevenleri, yol arkadaşları için de adalet istiyoruz. Sinan Ateş için, onun ailesi ve sevenleri için de adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede faili meçhuller olmamalı”

Milli Yol Partisi (MYP) Genel Başkanı Remzi Çayır ise “15 yıl geçti, ama adalete ulaşana kadar mücadelemiz sürecek. Bu dava nereye varırsa oraya doğru hareketleneceğiz. Eninde sonunda adaleti bulmak için çabalayacağız. Artık ana davanın açılması lazım. Bu ülkede faili meçhuller olmamalı” diyerek, Yazıcıoğlu'nun yol arkadaşlarının bu davayı asla bırakmayacağını belirtti.

Mahkeme erteleme kararı verdi

Duruşmada, sanıklardan Davut Uçum SEGBİS üzerinden bağlanarak önceki beyanlarını yineledi ve aleyhinde herhangi bir delil olmadığını savundu. Yazıcıoğlu ailesi ve avukatları ise davanın diğer dosyalarla birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2025 tarihine erteleyerek, diğer davalarla ilgili bazı evrakların sonucunun beklenmesine karar verdi.