İZMİR EKSPRES

Muhasebe sektöründe dijital dönüşüm: Yeni nesil teknolojiler öne çıkıyor

Ege TV’de yayınlanan "Yadigar Şenöz ile Ekonomi ve Hukuka Dair" programının konukları Notitek Yazılım Kurucu Ortağı Anıl Taşkoyan ve İzmir SMMO Yönetim Kurulu Oda Sekreteri Şerif Yıldız oldu.

Abone Ol

Ege TV'de yayınlanan "Yadigar Şenöz ile Ekonomi ve Hukuka Dair" programında dijital dönüşüm ve muhasebe sektörü üzerine önemli konular ele alındı. Programa konuk olan Notitek Yazılım Kurucu Ortağı Anıl Taşkoyan ve İzmir SMMO Oda Sekreteri Şerif Yıldız, teknolojinin iş süreçlerine nasıl entegre olduğunu ve gelecekte bu alandaki dönüşümlerin neler getireceğini değerlendirdiler. Özellikle Z kuşağının dijital okur yazarlıkta avantajlı olduğu, KOBİ'lerin dönüşümde yetersiz kaldığı ve mali müşavirlik mesleğinin dijitalleşme sürecinde yaşadığı köklü değişiklikler gündeme getirildi.

Dijital okur yazarlık hakkında yorum yapan Anıl Taşkoyan, “Bu, serbest meslek erbaplarının tamamını ilgilendiren bir süreç. Bulut teknolojileri, yapay zeka gibi durumlar ön plana çıktı. Teknolojik okur yazarlıkta nesiller arası farklar var. Yeni nesil meslektaşlarımızın bu konuya duyarlılığı ve dönüşümü daha hızlı” diye konuştu.

Z kuşağı avantajlı

Şerif Yıldız, “Dijital dönüşüm, bizi yeni bir çağa aktaran bir anahtar. İş süreçlerini ve kültürünü teknolojiyi kullanarak dönüştürüp yeniden yapılandıran bir süreçtir aslında. Burada iş yapma şeklimiz değişir ve mekândan bağımsız çalışabilmeyi elde ediyoruz. Tüm mesleklerin A’dan Z’ye dönüşeceği yeni bir dönemden bahsediyorum. Buna ön ayak olmak istiyoruz. Dijital okur yazarlıkta Z kuşağının bir avantajı var. Ama herhangi bir muhasebe ofisinin dönüşümü için uçtan uca bir strateji ve tasarım gerekli. Haftanın yarım gününü dijital ofis becerilerine ayırmak gerektiğini düşünüyorum. KOBİ’lerin de yeterli olduğunu düşünmüyorum. Tüm dönüşümü sağlayacak bir model düşünüyorum. Vizyona ihtiyaç var. Projemiz aslında bunun üzerine kurulu. Dijital dönüşümün esas getirisi veriden değer üretmek olacak” dedi.

Öncü olduk

Yıldız, “Yeni dönem mali müşavir tanımlamasında bu var. Dijital becerileri olan diye geçiyor. Daha fazla veriden değer üretme imkânı hâline gelecek. Biz bu projemizde öncüyüz. 3 Nisan 2023 yılında bu projeye başladık. Tüm mesleklerin dönüştüğü konusunda hiçbir tartışma yok. Bunun dışında mesleğin kendisi de değişiyor. Bu iş, teknoloji kullanılarak nasıl yapılabilir buna bakıyoruz. 2013-2023 arası Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın e-dönüşümü hazırladığı yıllar oldu. Maliye müşavirler odası olarak bu konuda bu işin öncüleri ve uygulamasını yapanlarla bir eğitici eğitimi tasarladık. 47 kişiden oluşan bir ekibe bu eğitimleri verdik. Bu hap şeklinde ilerlemez, bu bir süreçtir. Nihai hedef bu süreçlerin tamamını dijitale taşımaktır” açıklamasında bulundu.

2023’te robotik muhasebeye geçildi

Muhasebenin gelişimi hakkında bilgiler veren Taşkoyan, “Bizim mesleğimiz önce defterlere elle kayıtlar yapılarak başladı. T usulü dediğimiz. Sonra bilgisayarlara geçiş oldu. 2004’te Maliye Bakanlığı'nın e-uygulamalara geçişi oldu. Şu an her şeyi internet üzerinden yaptığımız bir yere geldik. 2023, elle muhasebeden robotik muhasebeye geçildi. Yakında yapay zeka ile muhasebeye geçilecek. Kısa vadede serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci kimliğinden çıkıp mali müşavirliğe doğru bir geçiş yapacaklar” açıklamasında bulundu.

Mutlu mali müşavir, mutlu mükellef

Anıl Taşkoyan, “Notitek yazılım olarak üretmiş olduğumuz dijital muhasebe robotuyla ilerliyoruz. Daha sonra süreç bizi başka yerlere götürdü. Meslek mensupları, en büyük problemin yazar kasa olduğunu söyledi. Bununla ilgili lisanslı firmaların isimlerini istedik. 12 firmanın 4’üyle görüştük. Projenin başlangıcını verdik. Bu, sadece dijital dönüşümün bir parçası. Veriyi anlamlandıracağımız bir noktaya gittik. Mutlu mali müşavir, mutlu mükellef mottomuzdur” dedi.

Mutlu mali müşavir nasıl olur?

Mutlu mali müşavirin nasıl olabileceğinin de altını çizen Şerif Yıldız, “2024’te yaşanan olaylar bizi çok üzdü ama biz kendi işimizi kendimiz çözeceğiz. Mutlu mali müşavirin iki yolu var. Biraz çaba göstermemiz gerekiyor. Her bir mali müşavir ofisinin buna birkaç saat vakit ayırması gerekiyor. Dünya buraya gidiyor. Türkiye’de devletin makro dökümanlarında da dijital dönüşüm yer alıyor. Mutlu mali müşaviri ikame etmenin yolu bizim kendi çabalarımız” sözlerini kullandı.

15 Kasım’a dikkat

15 Kasım tarihine de dikkat çeken Taşkoyan, “7 bin TL’nin üzerinde artık hiçbir ödeme nakit yapılamayacak. Eğer bankalar bunu durdurmazsa cezalarla karşılaşacaklar. 15 Kasım’dan itibaren geçerli olacak” ifadesini kullandı.

Projeye destek bekliyoruz

Destek beklediklerini vurgulayan Yıldız, “Mali müşavirin dijitalleşmesi demek aslında KOBİ’lerin desteklenmesi demek. Biz bu projeye destek istiyoruz. Türkiye’de işletmelerin yüzde 90’ı KOBİ ise, onları dönüştürmeden veri ekonomisi yaratmak mümkün değil. Dökümanlarda var, onları inceliyorum. Bir eylem planı var 2025 yılı için. Hükümet bu işi ciddiye alıyor. Biz salt kendimiz için bir şey istemiyoruz. Bu, birlikte gelişebilecek bir iş. Bir müddet sonra daha da hızlanacağız” dedi.