Mobilya sektörü, ahşap malzemenin hem çevreci hem de döngüsüel ekonomiye uygun bir seçenek olduğuna dikkat çekerek sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen "Ahşap ile Sürdürülebilir Yarınlar" panelinde bu konu ele alındı.
Mobilya sektöründeki ahşap devrimi
Ege İhracatçı Birlikleri Basın Müşaviri Murat Demircan'ın moderatörlüğünü yaptığı panele, EMKOÜİB Mobilya Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi YK Başkanı Burcu Yazgan Parlak ve EMKOÜİB Başkanı Ali Fuat Gürle gibi önemli isimler katıldı. Panelde, ahşap kullanımının tasarım ve markalaşma sürecine etkisi, sektördeki döngüsellik ve rekabet gücünün artırılması tartışıldı.
Türkiye yonga levha üretiminde dünyada ikinci
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, mobilya endüstrisinin tarihsel gelişimi ve bugün geldiği noktayı değerlendirdi. Türkiye’nin yıllık 12 milyon metreküp yonga levha üretimiyle dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Gürle, sektörde 45 bin üretici ve 600 bin çalışanın bulunduğunu vurguladı.
Mobilya sektörü ihracatta yükselişte
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, mobilya ihracatının 2024 yılında 18,4 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın 20-21 milyar dolara çıkarılması için farklı projeler gerçekleştirildiğini belirtti.
"Mobilyalar uzun ömürlü olmalı"
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, mobilya tasarımında sürdürülebilirlik çerçevesinde daha uzun ömürlü, modüler ve geri dönüşümü destekleyen yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
Binalarda ahşap kullanımı artmalı
BASİFED Başkanı Semiha Güneş ise, yapı malzemesi olarak ahşabın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ahşap yapıların hem çevre dostu hem de depreme dayanıklı olduğuna dikkat çekti. Japonya ve İskandinav ülkelerinde ahşap yapılara verilen önemin arttığını, Avrupa'da büyük ahşap bina projelerinin geliştirildiğini aktardı.
"Ahşap, döngüsel ekonominin geleceği"
İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Burcu Yazgan Parlak, ahşap malzemenin sadece mobilyada değil, yapısal tasarımlarda da çevreci ve sürdürülebilir bir çözüm sunduğunu belirtti. Çevresel etkilere duyarlı tasarım anlayışıyla, ahşap kullanımının artması gerektiğini vurguladı.