Konak Belediyesi Meclisinde Umurbey Mahallesinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası’nın yanındaki alan, oy çokluğuyla imar değişikliğine gidilmesi AK Partililer tarafından tartışma yarattı.

Karabağlar’da miniklere yeni yıl sürprizi Karabağlar’da miniklere yeni yıl sürprizi

Haber Ekspres Gazetesi’nden Turgay Kılıç’ın haberine göre, Konak Belediyesi Meclisinin aralık ayı ilk birleşimi, Meclis üyelerinin yeterli çoğunluğunun oluşmasıyla Meclis Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu öncülüğünde başladı. Meclis Gündemi’ndeki ‘Komisyondan Gelen Raporlar’ maddelerindeki 3. maddede yer alan Umurbey Mahallesi’ndeki 3535 ada 1,5,6 ve 7 parsellerin İmar Komisyonu’nda değişikliğe gidilmesi AK Partililer tarafından tepki aldı.

AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız, meclisteki konuşmasında Tarihi Elektrik Fabrikası’nın bulunduğu Umurbey Mahallesi 3535 ada 1, 5, 6 ve 7 parseller ile çevresine yönelik hazırlanan belediye meclisinde görülen ‘Uygulama İmar Planı Değişikliği Önerisi’ne tepki göstererek “Bu konu daha önce de komisyonumuza geldi ve burası kamuoyunda elektrik fabrikasında olan bir parsel. Önceki bir alan belediye hizmet alanı olarak ayrılan bir yerdi. Bu alan turizm olarak gündemimizde yer aldı. Bunun belediyeye kazandırılması konusunda yeniden Konak Belediyesi, istimlak ve daire başkanlığına iletilmesi için gerekli olduğuna” işaret etti.

“Burası kamuya ait”

CHP Meclis Üyesi Saygın İkiz, ise bu konuda yaptığı konuşmada fabrikanın İzmir’e kazandırılmasının inancının tam olduğuna dikkati çekerek “Konu aslında elektrik fabrikası olarak bilinen bir yer. Komisyonumuza gelen konu elektrik fabrikasında temel ayrılma noktasında bir tanesinin kamu mülkiyetinde 10 bin 700 metrekarelik ve İzmir’in simgesi olan yeni kent merkezi haline gelen bölgede bulunuyor. Burası kamuya ait. Alanın kamuoyunda gündeme gelmesiyle de onlarla ilişkilendirilmesi çabası içerisinde yer aldı. Eski elektrik fabrikasında ise özelleştirilme idaresindeki alanın tasarruf altına alınmasıydı. Alanın üç dönümü içerisinde planlama teknik açısından doğru olmayacak şekilde yüksek yoğunluklu bir yapının Türkiye Cumhuriyeti’nin ve İzmir’in simgesi olduğu yerde mevcut geliri ticaret kamunun olması devlet alanın açısında olması düşündürücü. Bu konuda ise yerin İzmir’e kazandırmasında inancımız var. Bu alan plan değişikliğinde yer alan süreç itibarıyla geçmişten geliyor. Belediye hizmet alanı olarak oluşturulmuş ve düzenleme ortaklık alanı olarak oluşturulup planlama sürecinde ise kurumsal olarak bir başka kurumlar da yer alıyor. İlgili idare tarafından değerlendirilip üst yapılarla da kamulaştırılmalar ile bir dönem değişiklik öngörülmüş. Bu konuda ise komisyon üyeleri olarak değerlendirip özel mülkiyetinin kamu alanının yer almasıyla değerlendirilmesi ihtiyacıyla önergeyi reddettik. Tekrar görüşmek için oy birliği oluşturduk” şeklinde konuştu.

“Kamu malı ticarete dönmemeli”

AK Partili Yıldız, kamuya ait alanın ticarete dönmemesi gerektiğinin altını çizerek “Ben açıkçası bir tartışmak için söz almadım ama konunun netlik kazanması için söz aldım. Buradaki tavır ise belediyemiz doğru bilgilendirmede bulunmamasıyla da önceki mecliste aldığımız bir karardı. Basmane çukuruyla ilgili CHP’nin tavrına bakarsanız, garaj olan bir yer nitelik değişikliğiyle de dönüp belediyeden çıkarılıp bir uygulamaya gidiyor. Bu anlamda belediyenin mülkiyeti olan yerde bu tür değişikliği de gidiliyorsa özelleştirme alanında da bir değişiklik olabilir demek ki. Bu konuda kamunun ise ticarete dönmemesi gerekiyor. Kentin değerleri açısından tarihi binayı koruma ve kullanma dengesi açısından bir tartışma yapılırsa doğru bir tavır olur. Bu konuda ise tavrımız nettir. Burası tescillidir. Bölge genel tanımda ise turizm ticaret ve kültür tanımını da barındırıyor. Buradaki özelleştirmede tarihi yapının korunması için de önerge getirebiliriz. Yüzde 5 ve yüzde 10 oranında kültür zorunluluğu getiriliyor. Ortaya çıkaracak değerleri de yönetme şansımız var. Maalesef bir taraftan ‘turizm, ticaret’ olmasın derken bir yandan da ‘ticaret önergesi’ni başkanlık önergesinde görüyoruz. Bu farkı da net anlaşılması açısından ortaya koymak gerekiyor. Tekel fabrikalarının olduğu yerde sınırları içerisinde kültürel bir yapı alanı haline getirdik. Elektrik fabrikasının arkası da daha doğru ve sağlıklı birbirine yakışan şekilde plan tadilatına da belediyemiz özelleştirme yapabilir, böylesi bir yerinin ise Konak Belediyesine kazandırılması gerekiyor. Bu önergenin bir daha meclise gelmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Oy çokluğuyla geçti

Konak Belediye Başkanı Mutlu, ise “Mimarlar odasında olduğumda da bu alan tescillenmişti. Bunların kentin endüstriyel alanında kent kimliğinden kalması önemli bir yeri kapsar. Burası ise kamusal alanda kalması gerektiğidir. Bu maddeyi de kamusa alandan geldiği şekliyle oylarınıza sunuyorum” diyerek madde oy çokluğuyla kabul edildi.

Kaynak: Haber Merkezi