Millî Eğitim Bakanlığı, (MEB) eğitim faaliyetleriyle bağlantılı olan kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için velilerden kanuna aykırı şekilde "fahiş fiyat" talep eden özel okullara inceleme başlattı.

MEB, kitap, kırtasiye ürünlerini yüksek miktarda fiyatlara sunan bazı özel okullara inceleme başlattığını duyurdu. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner'in imzasıyla "Özel okullarda fahiş fiyat artışı" konulu yazı 81 il valiliğine gönderildi.

Gönderilen yazıda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndaki "Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak için düzenleyemezler ancak Türk millî eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkan verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilirler" hükmüne dikkat çekildi.

"Özel okullar fahiş artışlara izin veremezler"

MEB'in, valiliklere gönderdiği yazıda, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Ege Üniversitesi’nden mercimek proteiniyle alternatif et projesi Ege Üniversitesi’nden mercimek proteiniyle alternatif et projesi

"Mevzuat açıklamalarından da anlaşılacağı üzere özel öğretim kurumları, temel bir kamu hizmeti olan eğitim faaliyetlerinde sadece kâr amaçlı olarak hareket edemezler. Özel okullar, sunacakları eğitim öğretim hizmeti için belirleyecekleri ücret artışlarını devletin koyduğu sınırlar çerçevesinde yapmak durumunda olmalarının yanı sıra, eğitim faaliyetleriyle bağlantılı olan kitap, kırtasiye ürünleri gibi eğitim ve öğretim sürecinin doğal unsurlarının fiyatında da fahiş artışlara izin veremezler. Kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket eden kurumlar için Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7'inci maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda takip ve denetimler yapılacaktır. Bu bağlamda Bakanlığımızca, mevzuata uygun ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyetini sürdüren okullarla ilgili inceleme başlatılmıştır."

MEB, ilgili mevzuatta özel öğretim kurumlarının öğrenci veya kursiyerlerden, "yemek, kahvaltı, servis, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler" karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit edecekleri ve bu hizmetlerden talep eden velilerin faydalanacağı yönündeki hükmün de ilgili mevzuatta yer aldığı belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi