Manisa, Batı Anadolu’nun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ili olarak bilinir. Bu eşsiz coğrafya, birçok farklı yeryüzü şekli ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Manisa’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, il alanının %54.3’ünü kaplayan dağlarıdır.
Tam 36 dağ var
Manisa ilinde bulunan 36 adet dağ haritada gösteriliyor. Bu dağlar arasında Manisa Dağı (Spil Dağı 1517 m), Demirci Dağları (1423 m), Kocadağ, Uzunca Yayla Dağları, Yund Dağları, Çamlıca Tepe (1201 m), Çakşır Tepe (831 m), Dede Dağı (1333 m), Görenez Dağı (1295 m), Çal Dağı (1034 m), Sana Dağı (1116 m) ve Köseki Dağı (1445 m) bulunmaktadır.
Dağların yapısı nasıldır?
Manisa’nın doğu kısımları, daha doğusunda yer alan İç Anadolu geniş çanağı ile Ege Bölümünde yer alan Gediz ve Kumçayı ovaları arasında güneydoğu-kuzeybatı eksenli bir eşikte yer almaktadır. İlin güneyindeki Bozdağlar kuzeye doğru, yani Gediz vadisi üzerine oldukça dik inmektedir.
Birçok bitki yetişiyor
Manisa’nın bu muhteşem dağları, hem doğa severler hem de tarih meraklıları için eşsiz bir cazibe merkezi oluşturuyor. Bu dağların zirvelerinden Manisa’nın nefes kesici manzaralarını görmek mümkün. Ayrıca, bu dağlar aynı zamanda birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.