Melek Yatırımcılar İzmir’de buluştu: Sadece para değil, 'yol arkadaşlığı' Melek Yatırımcılar İzmir’de buluştu: Sadece para değil, 'yol arkadaşlığı'

Türk madencilik sektörü, 2024 yılını Türkiye'de uygulanan dezenflasyon politikaları, finansmana erişim zorlukları, düşük döviz kuru ve artan maliyetler nedeniyle zorlu geçirdi. 2025 yılı için umutlar sınırlı, sektördeki belirsizlikler devam ediyor.

Madencilik Sektöründe 2025 Için Umutlar Sınırlandı (1)

Madencilik sektörü 2025'ten umutlu değil

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu, sektörün 2024'te finansman, döviz kuru ve ihracat pazarlarındaki daralmadan olumsuz etkilendiğini belirtti. 2025 yılının da sektör için zorlayıcı olacağını ifade eden Alimoğlu, özellikle maliyetlerin artmasına rağmen döviz kurunda artış yaşanmamasının ihracatı zorlaştırdığını vurguladı.

Ruhsat harçları sektörü zorluyor

Alimoğlu, orman bedelleri ve ruhsat harçlarındaki artışların maliyetlere ciddi yansıdığını belirterek, “Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz, ancak ihracatçılarımız zararına ihracat yapıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz çevirme oranını yüzde 5’e çıkarmasını istiyoruz” dedi.

Madencilik Sektöründe 2025 Için Umutlar Sınırlandı (5)

Danıştay’a dava açıldı

Madencilik sektörünü zorlayan diğer bir gelişme ise 4 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan Orman Kanunu’nun 16. maddesinin uygulanmasına dair yönetmelik oldu. Alimoğlu, bu düzenlemenin sektörü büyük ölçüde kısıtladığını ve ruhsat güvencesinin ortadan kalkabileceğini ifade ederek, Danıştay’a dava açtıklarını duyurdu.

Denizli ihracatçılarının durumu

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2024’ü 4,4 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı beklediklerini, ancak döviz kurlarındaki düşük seyir nedeniyle kâr elde edemediklerini söyledi. Memişoğlu, 2025 yılı için hedefin 4,7 milyar dolar olduğunu belirtti.

Madencilik Sektöründe 2025 Için Umutlar Sınırlandı (4)

2025’in ilk yarısı zorlu geçecek

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu ise Türkiye'nin dezenflasyon politikalarına destek verdiklerini ancak kur baskısı ve artan işçilik maliyetlerinin 2025’in ilk yarısında sanayicileri zorlayacağını vurguladı. Selim Kasapoğlu, tekstil, hazır giyim ve mobilya gibi emek-yoğun sektörlere yönelik yeni teşvik paketlerinin sanayicilere nefes aldıracağını belirterek, teşviklerin iş dünyasına destek sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN