Malzemeler

  • 1 paket lazanya (yaprak hamur)
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
  • 2 adet havuç (küp doğranmış)
  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 adet rendelenmiş domates
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1,5 su bardağı bezelye
  • 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Beşamel sos için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı soğuk süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Hazırlık aşamaları

  • Sebzeleri kavurma
  • Ayçiçek yağı ve tereyağını bir tavada kızdırın.
  • Doğranmış soğanları 3-4 dakika kadar kavurun.
  • Üzerine havuçları ekleyip 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Kıymayı ekleme
  • Kavrulan havuç ve soğanların üzerine kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Son olarak rendelenmiş domates ve defne yaprağını ekleyip harcı pişmeye bırakın.
  • Domates suyunu biraz çektikten sonra bezelyeyi de ekleyin ve iç harcını pişirmeye devam edin.

Beşamel sosu hazırlama

  • Tereyağını sos tenceresinde eritin. Unu, kokusu çıkıp renk alana kadar kavurun.
  • Kavrulan una soğuk sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Beşamel sosun çok kıvamlı olmamasına özen gösterin.
  • Karabiber ve rendelenmiş muskat cevizini ekledikten sonra ocaktan alın.
  • Lazanya katmanlarını oluşturma
  • Fırın kabının tabanına biraz beşamel sos ve iç harçtan yayın, ardından lazanya yapraklarını dizin.
  • Sırasıyla kıymalı harç, beşamel sos ve bir parça rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin.
  • En üst kat için beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri ayırarak tüm katmanlar için işlemi tekrarlayın.
  • Kalan beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri ile lazanyanın üzerini kaplayın.

Pişirme
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişirme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir. Piştiğinden emin olana kadar kontrollü olarak pişirin.

Servis
Fırından çıkan lazanyayı dilimledikten sonra ılık olarak servis edin.

Püf noktaları

Bu meyvenin Osmanlı’da yasaklanma nedeni şaşırtıyor! Bu meyvenin Osmanlı’da yasaklanma nedeni şaşırtıyor!
  • Lazanya yaprakları için beşamel sosun kıvamına dikkat edin. Pişmeyen lazanya yaprakları kullanıyorsanız, sosun daha sıvı olması gerekir.
  • Beşamel sosu sürekli karıştırarak pişirin, topaklanmaması için bu önemli.
  • Lazanyayı fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip dilimleyin, böylece daha kolay servis edebilirsiniz.
  • Lazanya 1