SAĞLIK

Kreş çağındaki çocuklarda sık görülen bu hastalık bulaşıcı değil!

Kreş çağındaki çocuklarda yaygın görülen 'El, Ayak, Ağız' hastalığı ciddi bir risk taşımıyor. Prof. Dr. Şener, ebeveynlere panik yapmamaları gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, özellikle kreş çağındaki çocuklarda sıkça rastlanan 'El, Ayak, Ağız' hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalığın hafif belirtilerle başladığını ve genellikle ciddi bir tablo oluşturmadığını belirten Şener, bu durumun ebeveynlerde paniğe yol açmaması gerektiğini ifade etti.

Hastalık nasıl başlıyor?

Hastalık, genellikle hafif üşüme, titreme, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi belirtilerle başlıyor. Bu semptomları ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda döküntüler takip ediyor. Şener, bu döküntülerin ebeveynler tarafından daha ciddi hastalıklarla karıştırılabildiğini belirterek, "El, ayak, ağız hastalığı ciddi komplikasyonlara yol açmaz" dedi.

“Döküntüleri yumuşak tutmak yeterli”

Hastalığın ilerleyen aşamalarında döküntüler soyulmaya yol açabiliyor. Prof. Dr. Şener, bu durumda döküntülerin ılık sabunlu suyla temizlenmesi veya nemlendirici kremlerle rahatlatılmasını önerdi. Ayrıca, hastalığın kızamık gibi ağır hastalıklarla karıştırılabileceğini belirterek yakın takibin önemine dikkat çekti.

Hastalık nasıl yayılıyor?

Hastalık, ortak kullanılan oyuncaklar, yemek malzemeleri ve yakın temas yoluyla hızlıca bulaşabiliyor. Şener, "Döküntüsü ve yüksek ateşi olan çocukların kreşten uzak tutulması gerekiyor" diyerek, bulaş zincirini kırmak için çocukların birbirinden izole edilmesinin önemini vurguladı.

Sekel bırakmaz ve ciddi risk taşımıyor

Şener, hastalığın çocukluk çağında görüldüğünü ve erişkinlerde ağır klinik tablo oluşturma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtti. Erişkinlerde bağışıklık baskılanmış olsa bile ciddi bir risk taşımadığını ifade eden Şener, "Bu hastalık sekel bırakmaz ve genelde mevsimsel dalgalanmalar şeklinde seyreder" dedi.

Salgın durumu söz konusu değil

Son dönemde bazı bölgelerde kümelenmeler yaşandığını belirten Şener, salgın riski olmadığını ancak durumun takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Şener, "Mevsimsel olarak belli aralıklarla küçük kümelenmeler oluşabilir. Ancak önlem alınmasını gerektiren bir durum söz konusu değil" diyerek konuşmasını noktaladı.