Sokakta yaşayan hayvanlara, özellikle de köpeklere “ötanazi” (öldürme) tartışmalarıyla tepkilere neden olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’de AK Partili ve MHP'li vekillerce onaylandıktan sonra farklı illerde köpekler katledilmeye başlandı.

AK Partili Niğde Belediyesinin geçici hayvan bakımevindeki onlarca köpeğin katledildiği ortaya çıktı. Ankara’da Altındağ Belediyesine ait barınağın çevresinde ise çok sayıda köpeğin öldürülmüş hâlde bulunmasının ardından bugün de Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde belediyeye ait depolama alanına çuvallar içinde bırakılmış 15 ölü köpek bulundu.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, “Sorumlular adalet önünde hesap verecek” dedi.

Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu

Uzunköprü Doğayı ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği yetkilileri, Uzunköprü Belediyesine ait çöplükte çok sayıda ölü köpeğin çuvallar içerisinde vahşi depolama alanına bırakıldığını tespit etti.

Dernek yetkilileri, karşılaştıkları manzarayı cep telefonuyla kaydedip, Uzunköprü Belediyesi'ni de etiketleyerek sosyal medyada paylaştı.

Görüntülerin kısa sürede yayılması ile harekete geçen belediye ekipleri, olay hakkında inceleme başlatarak, polis ve jandarma ekiplerine haber verdi.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin de olay sonrası sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili savcılığa verilen dilekçede Hayvanları Koruma Kanunu gereğince “Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı öldüren kişi, altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü uyarınca soruşturma başlatılması talep edildi.

“Şiddetle kınıyoruz”

Belediye Başkanı Martin, sokak hayvanlarının vahşice katledilmesini şiddetle kınadıklarını söyledi.

Martin, “Çöplük alanına kimliği belirsiz kişilerce katledilen ve bırakılan sokak hayvanlarıyla alakalı sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Bizler sivil toplum örgütleri ve Uzunköprü Belediyesi olarak sokak hayvanlarının yaşam hakkını sonuna kadar savunacağız. Çünkü onların yaşamdan koparılmasını şiddetle kınıyoruz. Sorumlular adalet önünde hesap verecek. Bu süreçten sonra sivil toplum örgütleriyle birlikte onların yaşam haklarını sonuna kadar savunacağımızı da kamuoyuna belirtmek istiyorum” dedi.

Altındağ’da ne olmuştu?

Ankara’da Altındağ Belediyesine ait barınakta hayvan katliamı yapıldığı iddiası üzerine bölgeye giden avukat ve yurttaşlar barınak bölgesinde toprağa gömülmüş cansız hayvan bedenleri buldu. Cansız köpek bedenlerinin toprağın dışında kaldığı görülürken, bazı cansız köpek bedenlerinin ise poşetler içinde atıldığı görüldü. Bazı köpeklerin de başlarının kesilerek öldürüldüğü kayıt altına alındı.

Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Emre Çınar’ın aralarında olduğu altı belediye personeli gözaltına alındı.

Niğde katliamı ihalesinde yandaş kokular

“Toplama yapmadık dediler ama sokaklarda kedi köpek kalmamış“

Niğde Belediyesinin ise barınaklarındaki hayvanları katledip "toplu mezarlara gömdüğü“ iddiası kamuoyunda büyük infial yarattı. 

Avukatların ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin videolarla kayıt altına aldığı alanda, üzerine kireç dökülen toplu mezarların çevresine bırakılan içi boş kanlı koliler dikkat çekti. Özensizce gömülen köpeklerin bazı yerleri toplu mezarlardan dışarı çıkmış hâlde görüntülendi.

Avukatlar, talimatı verdiği gerekçesiyle Niğde Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü T.B. ile uyutma işlemini gerçekleştirdikleri öne sürülen iki çalışandan şikâyetçi oldu.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı, avukat Tuğba Gürsoy sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Niğde'deki mezarların “tıka basa dolu olduğunu“ söyledi. “Geçen sene kaç yasaklı ırk vardı dedik, 60 dediler. Dün barınağı gezdik sadece iki kalmış. Üstelik henüz toplama yapmadık dediler. Sokaklarda kedi köpek kalmamış. 3-5 günlük iş değil bu“ ifadelerini kullanan Gürsoy, bütün mezarların açılmasını ve yaklaşık ölüm tarihleri ile sebeplerinin tespitini talep ettiklerini belirtti.

Tanık beyanlarına göre, belediyeye ait barınakta 700-800 civarında köpek yaşarken, yedi ay sonra bu sayı otuza düştü.

Olayla ilgili Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Dilekçe tanık beyanlarına ilişkin de şu ifadeler yer aldı:

“(...) Bunun üzerine ‘hayvan mezarlığı’ tabelası bulunan Niğkum Bölgesindeki hayvan mezarlığı alanına her gün gidip gelmeye başladım ve buraya her gün yeni hayvanların atıldığını, üstlerine en az bir toprak atıldığını, daha önce atılanların çürüdüğünü ve ağır bir koku ve sinek yoğunluğunu gözlemledim. Barınağa da düzenli olarak ziyaretlerime devam ettim ve bu süreçte köpeklerin sayısında hızlı bir azalma olduğunu fark ettim. Öyle ki; tahminimce bin köpek barındırabilecek büyüklükte ve donanımda bir yer olmasına rağmen köpek sayısı 20-30’u geçmemektedir. Üstelik geçtiğimiz senelerde 700-800 civarı köpek olduğunu defalarca gözlemledim. Bu öldürme işlemini yaklaşık yedi aydır yaptıklarını da isminin gizli tutulmasını isteyen barınak çalışanı söylemiştir.”

Burger King Türkiye’de şaşırtan yenilik: ‘Börgır’ Burger King Türkiye’de şaşırtan yenilik: ‘Börgır’

Niğde Belediyesi katliamı savundu

Niğde Belediyesi katliamı “Tamamen kanuna ve vicdana uygun“ açıklamasıyla savundu. Hayvanların “zoonoz sebebiyle uyutulduğunu” ve gömülen hayvanlar arasında doğal bir şekilde ölenler de olduğunu savundu.

Katliam olayıyla ilgili açıklamada yapan AK Partili Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, katıldığı bir televizyon programında “Niğde Belediyesinin resmi, tabelalı hayvan mezarlığı çekim yaptıkları yer. Veterinerlerin kontrolünde, usulüne uygun şekilde gömerken gizlice çekim yapıyorlar. Suç duyurusunda bulunduk, resmi olarak takipçisi olacağız” diye konuştu.

MHP’li siyasetçiye barınak üzerinden 60 milyon ihale bedeli

Köpek katliamlarıyla ilgili kamuoyunda tartışmalar sürerken, Niğde Belediyesinin barınak ihalelerini Cumhur İttifakı'nın ortaklarından MHP'li bir siyasetçinin şirketine verdiği ortaya çıktı.

Sözcü’nün haberine göre hayvan barınağındaki tadilat ve ameliyathanenin yapım ihalesi ile mama ihalelerini MHP Niğde Merkez İlçe Başkan Yardımcısı ve Ülkü Ocakları Niğde Başkan Yardımcısı Beyazıt Demirkol’un şirketi kazandı. Şirkete 2019’dan bu yana 60 milyon lira ödendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, mama ihalelerinin bir önerge ile TBMM gündemine getirdi ve İçişleri bakanı Ali Yerlikaya’ya “Köpek katliamı yapan belediye bu kadar mamayı ne yapacak? İhaleleri hangi firma kazanmıştır?” diye sordu.

Kaynak: Haber Merkezi