Çankırı'da hayata geçirilen "Daha Güçlü Bir Nefes Projesi" kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, yerin 150 metre altındaki Hititler'den kalma tuz mağarasında tedavi görüyor. Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, hastaların yüzde 50'ye yakın iyileşme kaydettiğini belirtirken, bu doğal terapi yönteminin KOAH ve astım gibi kronik hastalıkların semptomlarını hafiflettiğini vurguluyor.

Koah Ve Astım Hastalarının Şifa Mağarası0

Tuz terapisi ile sağlığa kavuşma umudu

Çankırı Valiliği ve çeşitli kurumların iş birliğiyle başlatılan proje, KOAH ve astım hastalarına nefes aldıran bir umut kapısı aralıyor. "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında gerçekleştirilen bu terapi, hastaların 4 ila 6 saat boyunca tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ile gerçekleştiriliyor. Bu tedavi süreci, hastaların solunum yollarındaki tıkanıklıkları açarak balgam ve mukus birikimlerini dışarı atmalarına yardımcı oluyor.

"Yüzde 50'ye yakın iyileşme gözlemledik”

Tedavi sürecinin onuncu gününde hastaların sağlık durumu hakkında bilgi veren Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “KOAH ve astım hastalarında yüzde 50'ye yakın bir iyileşme izledik. Özellikle, ağır vakalarda daha hızlı olumlu sonuçlar alıyoruz. İkinci kata yürüyemeyen hastalar artık dördüncü kata rahatça çıkabiliyor, konuşurken zorlanan hastalarımızın ise nefes alışverişi düzeldi” şeklinde konuştu. Tuz terapisinin mukus atımını hızlandırdığını ve akciğerlerdeki siyah birikimlerin balgam yoluyla dışarı atıldığını belirtti.

Kulak çınlaması masum değil: Yüksek ses kalıcı hasara yol açabilir Kulak çınlaması masum değil: Yüksek ses kalıcı hasara yol açabilir

Koah Ve Astım Hastalarının Şifa Mağarası2

Hastalar ne diyor?

Tuz mağarasında tedavi gören hastalar da bu doğal terapiye ilişkin olumlu yorumlarda bulundu. Ahmet Saraçer, “Ben buraya geldiğimde neredeyse sürünerek gelmiştim. Şimdi ise çok daha rahat hareket edebiliyorum. Hatta ciğerlerimdeki üşüme geçerse tek seferde koşarak buradan çıkacağıma inanıyorum” diyerek tedavi sürecinde yaşadığı gelişmeleri paylaştı.

Konya'dan gelen bir başka KOAH hastası Nevzat Doğruöz ise, “30 senedir KOAH hastasıyım. Buraya geldiğim ilk günden beri soluduğum temiz hava sayesinde rahat nefes aldım. Bu tedavi sistemi gerçekten çok etkileyici, keşke Türkiye’deki tüm KOAH hastaları bu fırsattan yararlanabilse” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Tuz terapisi neden etkili?

Tuz terapisi, havadaki negatif iyonların akciğerleri temizleyici etkisiyle biliniyor. Yerin 150 metre altındaki bu mağaranın atmosferi, solunum yollarını açarak mukus atımını kolaylaştırıyor ve böylece hastaların daha rahat nefes almalarını sağlıyor. Tuzun antiseptik özelliği, akciğerlerdeki enfeksiyonların da hafiflemesine yardımcı olabiliyor. Uzmanlar, tuz terapisine özellikle ağır KOAH ve astım vakalarında daha fazla yanıt alındığını belirtiyor.

Muhabir: Halil ÖZCAN