DÜNYA

Kırgızistan'da Bağımsız Devletler Birliği Hükümet Başkanları Konseyi toplantısı düzenlendi

Abone Ol

Başkent Bişkek'teki Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantılara, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Belarus Başbakanı Roman Golovçenko, Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Tacikistan Başbakanı Kahir Rasulzade, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hacimurat Geldimıradov, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan, BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mihail Myasnikoviç ve entegrasyon organlarının diğer yetkilileri katıldı.

AEB Hükümetler Arası Konseyi Toplantısı basına kapalı gerçekleşti.

Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Myasnikoviç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 konuyu ele aldıklarını belirtti.

Ekonomi içerikli deklarasyonun kabul edildiğini kaydeden Myasnikoviç ayrıca, 25 Aralık'ta Rusya'nın Saint Petersburg şehrinde yapılacak AEB Devlet Başkanları Toplantısı'nda onaya sunulacağını aktardı.

BDT'nin ekonomi, ticaret, lojistik, ulaşım ve su konuları görüşüldü

Öte yandan, BDT Hükümet Başkanları Konseyi Toplantısı'nda, entegrasyonun derinleştirilmesi başta olmak üzere ekonomi, ticaret, lojistik, ulaşım, su kaynakları ve üye ülkelerde 2024'te düzenlenecek olan kültürel ve sportif etkinliklere ilişkin konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Caparov, burada yaptığı konuşmada, entegrasyon bağlarının gelişmesi ile ticaretin arttığını dile getirdi.

Belarus Başbakanı Golovçenko, tüm baskı ve yaptırımlara rağmen BDT üye ülkelerinde makroekonomik göstergelerinin korunduğunu söyledi.

Kazakistan Başbakanı İsmailov da yaklaşık 190 milyon nüfuslu AEB'nin 93 milyondan fazla iş gücüne ve 2,7 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) sahip olduğunu söyledi.

Rusya Başbakanı Mişustin, ulusal ekonomilerin sürdürülebilir kalkınmasının sorunlarını çözmek için malların, hizmetlerin, yatırımların ve iş gücünün serbest dolaşımının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Tacikistan Başbakanı Rasulzade, dağlık ülkesinin ihracat potansiyelini geliştirmek için BDT üyesi ülkelerden madencilik ve metalürji konusunda destek istedi.

Özbekistan Başbakanı Aripov, BDT alanında engelsiz serbest ticaretin yapılacağı özel bir bölgenin hızlı bir şekilde oluşturulmasından yana olduklarını belirtti.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Mustafayev, ülkesinin BDT üyesi ülkeleriyle 2022'de karşılıklı ticaret hacminin yüzde 30 oranında arttığını, bu yıl ise yüzde 20 oranında arttığını kaydetti.

Ermenistan Başbakan Yardımcısı Grigoryan da bu yıl Ermenistan'ın BDT üyesi ülkeleriyle karşılıklı ticaretin geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını aktardı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Geldimıradov, bölgesinde lojistik imkanların değerlendirilmesine önem verdiklerini anlattı.

Bir sonraki toplantı Türkmenistan'da

BDT üyesi ülkelerde mevcut su kaynakların korunması ve tarımsal sulama sorununa ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı sunuma ilişkin toplantıda, bir sonraki BDT Hükümet Başkanları Konseyi'nin Mayıs 2024'te Türkmenistan'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda, BDT üyesi devletlerin yakıt ve enerji kompleksi endüstrilerinin dijital dönüşümü konsepti dahil toplam 12 belgeye imza atıldı.