BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Bir zamanlar İzmir’in kalbinin attığı yerdi Kemeraltı Çarşısı… Bayram öncesi rengarenk şeker kutuları, tatlı kahkahalar ve mis gibi tatların yayıldığı sokaklar, şehrin ruhunu yaşatırdı. Esnafın yüzü güler, alışveriş yapanlar çantalarını bayram sevinciyle doldururken, çarşı her köşesinde bir başka neşeyle hayat bulurdu. Ama o eski bayramlar, o eski coşku şimdi sadece nostaljik bir hatıra olarak kaldı.
İzmir’in tarihi çarşısında, bu yıl bayramın neşesi eksik. Artık o eski kalabalıklar, o eski cıvıltılar yerini sessizliğe bırakmış durumda. Esnafın yüzü, alım gücünün düşmesiyle kararmış. "Ah, o eski bayramlar..." diyenlerin sayısı giderek artıyor. Peki, Kemeraltı esnafı, eski o hareketli günlere nasıl geri dönecek? Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, ayrıntılarıyla aktardı.
Alım gücü düştü, müşteri yok
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Bayram hoş gelmedi öncelikle bunu söyleyelim. ‘Ah o eski bayramları’ artık unuttuk. Bunu da gündemden çıkartıyoruz. Bundaki sonraki bayramlar bize çok daha farklı şeyler yaşatacak. Bayram heyecanı insanların alım gücüyle doğru orantılıdır. Siz bir şeylerden federkarlık ederseniz, bayramda kendinize, ailenize, çocuğunuza bir şeyler alarak ödüllendirirsiniz veya sofraları donatırsınız. Bu alım gücüne bağlıdır. Alım gücüyle ilgili uzun zamandan beri sorun yaşıyoruz. Biz esnaflar alış veriş olduğu sürece ayakta kalabiliriz. Çünkü bizim giderlerimiz inanılmaz derece yüksek ve hiç durmuyor. Dükkanı açsak da açmasak da kirayı, elektrik ve su faturalarını, çalışanların maşlarını, sigortalarını ödüyoruz. Yağmur yağdı, soğuk oldu, olay oldu. Hadi iki gün kapatalım diyemiyoruz. Biz Kemeraltı esnafı olarak 365 gün açığız. Bu kadar açık olan bir çarşıda müşteriye hasret bir ortamdayız. Çünkü müşteri bizim ayağımıza geliyor. Diğer semtler gibi değiliz. Biz ayakta kalmak için müşterinin cebindeki bollukla yaşamak zorundayız ama şu anda o bolluk yok” dedi.
Bayram neşemiz yok
Esnafın bayram neşesi olmadığına dikkat çeken Başkan Girgin, “Kemeraltı birçok ürünü içerisinde bulundurduğu için her türlü fiyata ürün bulma şansınız var. O da bizim bir avantajımız. Ancak piyasa şu an kitlenmiş durumda. Son olaylar bizi mutsuz eden, insanların alım gücüne ne oluyor dedirten, elinde varsa harcamaktan kıstığı bir sürece girdik. Bunun bayrama girmesi bizim için de kötü oldu. Çünkü bayramlarda bir nebze hareketlilik olurdu. Bu da alım gücüne dayalıydı. Biz yine bir şekilde döndürmeye çalışıyoruz yoksa yaşayamayız burada. Çok kalabalığız çok güzel ama bayram neşemiz yok. Esnafı mutlu edecek, geçmiş borçlarını ödeyebileceği ve onu ayakta tutup yatırım yapabileceği bir durum söz konusu değil” diye konuştu.
Yıllarıdır fedakarlık ediyoruz
Enflasyonla mücadelede yıllardır fedakarlık edildiğini vurgulayan Semih Girgin, “Esnaf kitlesi olarak ailemiz için çalışmak zorundayız. Bu kazanç gelmeyince, alım gücü düşünce biz hep fedakarlık eden duruma düşüyoruz ve yıllardan beri fedakarlık ediyoruz. Enflasyonla yaşamak bu ülkenin kaderi olmamalıydı. Biz de bu enflasyon ortamında o farkları ödeyip de müşteriye yansıtmak zorunda değildik. Son olaylarla yaptıkları her şey bozuldu. Her şeye sıfırdan başlayacağız. Bu böyle ne kadar devam edece ve alıştırılacağız? Ülkenin de kendi içerisinde sıkıntıları var. İnsanların da kendince haklı olduğu sebepler var. Ama bu haklı sebeplerin hükümet tarafından duyulması ve önlemin alınması lazım. Hepimiz bu gemideyiz. Hiç kimse farklı bir yerde değil. Her türlü olumsuzluk bütün herkesi etkiliyor. Biz birlik ve beraberlik içinde devletçilik ruhuyla ticari alanımıza sahip çıkma peşindeyiz. Bize müşteri lazım. Bunun içinde müşteriye alım gücü lazım” ifadelerine yer verdi.
Eski hareketlilik yok
Bazı esnaflar, ekonomik zorlukların ve alım gücünün düşmesinin, bayram dönemi için yapılan alışverişleri olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Geçmiş yıllarda bayram öncesi hareketlilik daha fazla olurdu, ancak bu yıl insanlar daha az harcama yapıyor. Fiyat artışları satışları doğrudan etkiliyor. Artan maliyetler nedeniyle şeker fiyatlarının yükseliyor. Bayrama bir iki gün kala belki daha hareketli olur” sözlerini kullandı.