Kafein, kahvede bulunan ve beynin uyanıklığını artıran doğal bir bileşendir. Adenozin reseptörlerini bloke ederek sinir hücrelerinin yavaşlamasını engeller, böylece daha enerjik ve odaklanmış hissettirir. Kafein ayrıca fiziksel performansı da artırabilir, kas gücünü ve dayanıklılığı iyileştirebilir. Yapılan araştırmalar, günde üç ila dört fincan kahve içmenin depresyon riskini azaltabileceğini ve Parkinson hastalığı riskini düşürebileceğini göstermektedir.

Samsun'da hamile kadının karnından çıkan şok etti! Samsun'da hamile kadının karnından çıkan şok etti!

Kalp sağlığı ve kahve

Kafeinli kahvenin kalp sağlığı üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Recent studies show that drinking two to three cups of coffee a day can lower the risk of coronary heart disease and heart failure. The benefits of coffee may come from compounds other than caffeine.

Enerji içecekleri ve riskler

Enerji içecekleri, genellikle yüksek kafein ve şeker içerir, bu da çocuklar ve gençler için sağlık risklerini artırabilir. İngiltere İşçi Partisi, bu içeceklerin 16 yaş altındaki çocuklara satışını yasaklama sözü verdi. Enerji içeceklerinde kafein, guarana ve diğer uyarıcılar gibi bileşenler bulunur, bu da kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir. Yüksek dozlarda kafein, uykusuzluğa ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kafein, kahvede çeşitli sağlık yararları sağlayabilir, ancak enerji içeceklerinin aşırı tüketimi zararlı olabilir. Kafein ve diğer uyarıcıların sağlık üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebilir, bu yüzden dikkatli tüketilmelidir.

Editör: Mehrican Candemir