Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl kasım ayında batan ve beş mürettebatın öldüğü, yedi mürettebatın hâlen kayıp olarak arandığı 'Kafkametler' gemisinin bugüne kadar bin 421 ton ağırlığında enkazı kaldırıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları sona ererken, 20'si hayvan kemiği olmak üzere bulunan 64 kemik parçasından 44'ü inceleniyor.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te Rusya Temryuk Limanı'ndan aldığı yük ile seyir halindeyken fırtına nedeniyle askeri mendireğe çarpıp, batan 'Kafkametler' isimli kuru yük gemisinin 12 mürettebatıyla iletişim kesildi.

Geminin batmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin özel birliklerinden SAS komandoları, kayıp denizcileri bulmak için hava, kara ve denizden arama-kurtarma çalışması başlattı.

Gemi personelinden beş kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp olan kaptan Cemal Turan, üçüncü Kaptan Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2'nci Makinist Göksel Özel, Usta Gemici Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar ve Yağcı Ömer Hebip'in bulunması için çalışmalar, sekiz ay 25 günden beri sürüyor.

Araştırmalarda 64 kemik bulundu

Zonguldak Valiliği, 269 günden beri süren faaliyetler ilgili yaptığı açıklamada, enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Bin 421 tonluk enkazın kaldırıldığını, çıkarıldığında mendireğe zarar verme ihtimali olan ufak parçaların bırakıldığı belirtilen açıklamada, “14 Aralık 2023 itibarıyla, Aras Salvage Gemi-Enkaz kurtarma şirketi 'Kafkametler' gemisi enkaz kaldırma faaliyetlerine dahil olmuştur. Belirtilen tarihten günümüze kadar olan süreçte yaklaşık bin 421 ton enkaz kaldırılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Çalışmalar kapsamında bulunan 64 kemik parçasından 20'sinin hayvan kemiği olduğu ifade edilen açıklamada, "Tespit edilen 64 parça kemik, incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu'na teslim edilmiştir. Adli Tıp Kurumu'nca yapılan incelemeler sonucunda, 20 kemik parçasının hayvan kemiği olduğu belirlenmiş olup, kalan 44 parça kemiğin incelemeleri ise devam etmektedir” denildi.

Pınar, WorldFood İstanbul’da yeni pazar hedeflerini duyurdu Pınar, WorldFood İstanbul’da yeni pazar hedeflerini duyurdu

“Cenazelere dair tarama faaliyetleri devam ediyor”

Geminin çıkarılan enkazının görselle anlatıldığı ve enkaz kaldırmanın sonlandırıldığı belirtildiği açıklamada, “Su altında büyük bir parça kalmamış olup, mendireğin bloklarının altında kalan bazı küçük sac parçalarının alınmasının mendireğin zarar görmesine neden olabileceği öngörülmektedir. Bu tarih itibariyle enkaz çıkarma faaliyetleri tamamlanarak çalışmalar sonlandırılmış olup, Sahil Güvenlik unsurlarının denizde ve kıyı kesiminde cenazelere dair tarama faaliyetleri devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Sercan Engerek