Sindirella kompleksi, kadınların içsel özgürlüğünü ve yaratıcılığını kullanmaktan kaçınarak, hayatlarında bir kurtarıcı bekleme halidir. Collette Dowling tarafından tanımlanan bu durum, çoğunlukla düzgün bir aile ortamında yetişmeyen veya baba figüründen yoksun kalan kız çocuklarında gözlemlenir. Ancak bu kompleks yalnızca kadınlarla sınırlı kalmamakta; toplumsal cinsiyet ayrımına gitmeksizin incelenmelidir.

Altın Koza'da Demet Akbağ ve Uğur Polat'a 'Onur Ödülü' Altın Koza'da Demet Akbağ ve Uğur Polat'a 'Onur Ödülü'

Sindirella kompleksi nedir?

Sindirella kompleksi, içsel özgürlüğünü elde edemeyen kadınların bastırılmış korkuları ve duygularıyla şekillenen bir durumdur. Kendi hayatlarını düzenlemek yerine sürekli bir kurtarıcı beklentisi içinde yaşayan bu bireyler, hayal dünyalarında bir beyaz atlı prensin varlığını beslerler. Bu kompleksin belirtileri arasında sürekli bir değişim ve güzelleşme arzusu, bu hayale odaklanmış düşünceler ve duygular bulunur.

Aile ve psikolojik etkiler

Bu kompleks, özellikle sağlıklı bir aile yapısında yetişmeyen bireylerde kendini gösterir. Baba figürü eksik olan ailelerde büyüyen kız çocukları, güven arayışı içinde bu hayali kurtarıcıyı aramaya başlarlar. Zamanla, bu hayali erkeğe o kadar çok yüklemelerde bulunurlar ki, gerçek bir erkeğin bu beklentileri karşılaması neredeyse imkansız hale gelir.

Kurtarıcı beklentisi ve ilişkilere yansımaları

Sindirella kompleksi yaşayan bireyler, girdiği her ilişkide mükemmeli arayarak ya partnerlerini yüceltir ya da kusurlarını gün yüzüne çıkararak gerçek bir ilişki kurmakta zorlanırlar. Her seferinde yeni bir prens arayışı, sonunda hayal kırıklığına yol açar. Bu durumda, birlikte olduğu kişi kendisini "prens" sanmaya çalışırken, karşısındaki kadının beklentilerinin ne kadar yüksek olduğunu fark etmesi zordur.

Dış görünüm ve içsel boşluk

Dış dünyaya karşı mutlu, iyi kalpli ve fedakar görünmek, içsel bir sevgi eksikliğinden kaynaklanır. Bu kişiler, sevgiyle büyütülmemiş oldukları için birinin sevgisini kabul etmekte güçlük çekerler. Geçmişte yaşadıkları travmalar, onların ilişkilerdeki davranışlarını etkileyerek, mutlu bir ilişki yaşamalarını engeller.

Muhabir: Nisan Güçlü