BURCU YANAR/ÖZEL HABER

İzmir, son yıllarda sağlık turizmi alanında büyük bir ivme kazanarak Türkiye’nin önde gelen sağlık turizmi destinasyonlarından biri haline geldi. İzmir Sağlık Turizmi Derneği (İZSATU) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bülent Cinel, şehrin sağlık turizmi sektöründeki potansiyelini ve bu alanda elde edilen başarıları vurgularken, İzmir’in sahip olduğu doğal güzellikler, termal kaynaklar ve modern sağlık altyapısının, onu dünya çapında cazip bir sağlık turizmi merkezi haline getirdiğini belirtti.

İzmir cazibe merkezi

İzmir’in bir cazibe merkezi olduğunu belirten Başkan Cinel, “2010 yılından beri artan bir ivmeyle sağlık merkezlerimiz donanımsal olarak kendilerini geliştirmektedir. Aynı zamanda son yıllarda zincir hastanelerde İzmir’de yerlerini almaya başladılar. İzmir’e özellikle Sun Express Hava yollarının önderliğinde direk uçuşların artması ile birlikte sağlık turizmi alanında ileriki yıllarda daha da olumlu şeyler olacaktır. İzmir, sağlık turizminin tüm parçalarının yapılacağı nadir şehirlerimizden birisidir. Medikal turizminin yani sıra özellikle termal ve 3. Yaş turizmi için önemli bir destinasyondur. İzmir 300 gün güneşli ve temiz bir havaya sahiptir. Doğal ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkmıştır. Coğrafi konumu, doğa dokusu tarihsel derinliği ile kültürel mirasları, termal kaplıcaları, kumsalları, gastronomisi ve binlerce yıl ağırladığı medeniyetlerin mirası ile turizmde olduğu gibi sağlık turizminde de bir cazibe merkezidir” dedi.

350 milyon dolar gelir getiriyor

İzmir’e gelen sağlık turistlerinin ekonomik etkileri hakkında da bilgi veren Bülent Cinel, “İzmir’e geçen yıl sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sağlık kuruluşlarımıza başvuran hasta sayısı 100 bin civarındadır. Elde edilen gelir de 200 milyon dolar civarındadır. Tıbbi gelirin dışında ulaşım gelirleri, konaklama gelirleri, yeme içme ve gezi gelirleri, alışveriş gelirleri vs. 300-350 milyon dolar civarında olduğunu düşünüyorum. Sağlık tesislerimiz arttıkça çalışanlar artıyor, çalışanlar artıkça alım gücüyle tüm esnafa gelen gelirde de bir artış oluyor” diye konuştu.

Ara eleman sayısı arttı

Mahir Polat'ın anjiyo işlemi başarı ile tamamlandı Mahir Polat'ın anjiyo işlemi başarı ile tamamlandı

Başkan Cinel, sağlık turizminin yeni istihdam alanları yarattığına da dikkat çekerek, “En başta sağlık sektöründe bir istihdam artışı oldu. Ayrıca sağlık turizmi ara eleman sayılarında bir artış gözledik. Sektör paydaşları içerisinde medikal malzemeciler, özel VIP taşımacılık servisleri, diş laboratuarları vs. artışları gördük” açıklamasında bulundu.

Obezite ve estetik cerrahi ön planda

En çok tercih edilen sağlık hizmetlerini de aktaran Bülent Cinel, “Başta obezite cerrahisi olmak üzere plastik cerrahi operasyonları ön planda. Diş hekimliği hizmetleri bunları takip etmektedir. İzmir’e en çok İngiltere’den hasta gelmektedir. Bunu Almanya, İran ve İrlanda izlemektedir” sözlerini kullandı.

En önemli sektör haline geldi

İzmir’i sağlık turizmi destinasyonu olarak tanıtmak için gerçekleştirilen çalışmaları da anlatan Cinel, “Valiliğimiz, İzmir Ticaret Odası, İzmir Tanıtma Vakfı, İZSATU, TURSAB İzmir BTK, üniversitelerimizin ilgili dalları ve sektör paydaşı olan kurum ve kuruluşlar, STK’lar zaman zaman sağlık turizmi farkındalıkları ve teşviklerle ilgili sempozyum, panel ve çalıştaylar yapmaktadır. Yurt dışındaki fuarlarda tanıtma faaliyetleri göstermektedirler. Son yıllarda sağlık turizmi çeşitliliği konusunda çalışmaların genişletilmiş durumda olduğunu görüyoruz. Önceden sağlık turizmini medikal turizm, termal turizm, 3. yaş ve engelli turizmi diye 3’ e ayırıyorduk.  Daha sonra welness turizmi eklendi. Son zamanlarda sağlık turizmi gayrimenkulleri, mental sağlık turizmi, kişisel bakım ve güzellik, tamamlayıcı ve geleneksel tıp gibi birçok segment eklenmeye başlandı. Buda sağlık turizmi gelirleri yönünden normal turizm gelirleriyle rekabet etmeye başladı. Yani pasta o kadar büyüdü ki, şu anda en önemli sektör haline geldi. İzmir de bu paralelde yeni trendlere erken reaksiyon verebilirse bu yarışta önemli bir zaman ve gelir kazanmış olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Her türlü katkıyı ortaya koyuyoruz

Bülent Cinel, derneğin hedeflerini de vurgulayarak, “İzmir Sağlık Turizm Derneği, sağlık ve turizm alanlarında faaliyet gösteren STK’lar, tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek İzmir için bir sinerji oluşturmak, İzmir’i planlı medikal turizm, Termal turizm, ileri yaş ve engelliler turizmi yönünde markalaştırmak, yurt dışında lobi ve tanıtım faaliyetleri yaparak bu alanlarda stratejiler geliştirmek ve sektörde dayanışmayı sağlamak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur. Derneğimizin en önemli hedefi, sağlık ve turizm ile ilgili olabilecek her alanda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerini, sağlık turizminin gelişmesi adına etkili ve verimli çalışmalar yapmaları için ortak bir çatı altında toplamaktır. Sağlık turizmi için her türlü katkıyı koyarak İzmir ve Türkiye’yi bu alanda ileriye taşımaktır. Derneğin tek faaliyet alanı vardır o da sağlık turizminin İzmir’de geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Bu konuda spesifik bir dernektir. Sonuç olarak  “Sağlık turizminde lider ülke Türkiye, termal ve 3. yaş turizminde lider şehir İzmir” temasıyla tüm paydaşlarla evrensel anlamda bilgi paylaşımına girerek verimli bir STK olmaya gayret ediyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ