İZMİR EKSPRES

İzmir'in cadde ve meydanları çiçek bahçesine dönüştü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin dört bir yanını renkli ve hoş kokulu çiçeklerle donatarak İzmir’e yıl boyunca bahar havası getirdi.

Abone Ol

Petunya, begonya, godetya, menekşe gibi mevsimlik çiçeklerin yanı sıra susuzluğa dayanıklı bitkilerle yapılan peyzaj çalışmaları, kentin estetiğini ve canlılığını artırdı.

Kent estetiğine büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz ayları öncesi başlattığı geniş kapsamlı peyzaj çalışmaları ile İzmir’in sokak, cadde ve meydanlarını adeta çiçek bahçesine dönüştürdü. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kentin birçok noktasında çiçeklendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Orta refüjler, tretuvarlar, ana güzergâhlar, kentin giriş ve çıkış noktaları ile kavşak ve meydanlar rengarenk çiçeklerle süslendi.

Rengarenk Mevsimlik Çiçekler

Yaz mevsimi için petunya, sunpatiens, begonya, kadife ve vapurdumanı gibi çiçekler tercih edilirken, kış mevsimi için godetya, karanfil ve menekşe gibi çiçekler dikildi. Bu çiçekler, kent genelinde estetik bir görünüm sağlarken, aynı zamanda İzmir’in dört mevsim boyunca rengarenk ve canlı kalmasını hedefliyor.

Susuzluğa Dayanıklı Bitkilerle Su Tasarrufu

Büyükşehir Belediyesi, çiçeklendirme çalışmalarında sadece mevsimlik çiçeklere yer vermekle kalmadı, aynı zamanda su tasarrufu sağlayan ve uzun ömürlü bitkilerle de İzmir’in yeşil alanlarını zenginleştirdi. Bodrum papatyası, ılgın, zakkum, kuşdili gibi susuzluğa dayanıklı bitkiler, hem kentin görünümünü güzelleştiriyor hem de su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca sarılıcı ve soğanlı bitkiler de peyzaj çalışmalarında kullanılarak çeşitlilik artırıldı.

“Karanlık ve ölü noktaları gün ışığına çıkarıyoruz”

Başkan Ayşe Gevrek Gözsoy, “Kentin egzoz dumanları arasında kalmış, karanlık ve ölü noktaları gün ışığına çıkararak renk kazandırıyor ve ayrı bir estetiğe büründürüyoruz. Renkli ve güzel kokulu çiçeklerimizi kullanarak bitkisel desen çalışmaları ve farklı tasarımlarla alanlarımıza görsellik kazandırıyoruz. Her yıl üretici kooperatiflerinden aldığımız bitkilerimiz, bizlere her daim baharı anımsatarak alanlarımızı süslüyor” şeklinde konuştu.

"İçimizde de çiçekler açıyor"

Ayşe Gevrek Gözsoy, bitki seçiminde kamu yararının ön planda tutulduğunu belirterek  “Kentimize yeşil alanlarımızla nasıl ekolojik fayda sağlarız bilincinden hareketle su tüketiminin en aza indirilmesi ve aynı zamanda kamu yararının gözetilmesi için Bodrum papatyası gibi çok yıllık yer örtücü, ılgın, zakkum, kuşdili gibi çalı bitkileri, bunun yanı sıra sarılıcı ve soğanlı bitkiler ile doğal türleri tercih ederek sürdürülebilir alanlar yaratmış ve iklime duyarlı çözümler üretmiş oluyoruz.  Bitkilerimiz toprağa tutundukça ve capcanlı renkleri ile açtıklarına tanıklık ettikçe içimizde de çiçekler açıyor” ifadelerini kullandı.