Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ve ülkenin uzay alanındaki yeteneklerini daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesi TÜRKSAT 6A projesi, TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK UZAY ve CTech ortaklığında gerçekleştirildi. Geçtiğimiz günlerde TÜRKSAT 6A’yla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uyduya dair çalışmaların bittiğini, haziran ayı başında ABD’ye gidecek olan uydunun 8-14 Temmuz tarihleri arasında uzaya gönderileceğini söyledi. 

Küçük bir garajdan tüm dünyaya... İşte Google'ın ortaya çıkış hikayesi Küçük bir garajdan tüm dünyaya... İşte Google'ın ortaya çıkış hikayesi

Türksat 4
Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve ekibi, uydunun kritik haberleşme sistemlerinin tasarımı ve üretiminde önemli rol oynadı.Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve ekibi, uydunun kritik haberleşme sistemlerinin tasarımı ve üretiminde önemli rol oynadı.CTech sorumluluğundaki bu alt sistemdeki anten ve mikrodalga ekipmanların radyo frekans tasarımları, Prof. Dr. Seçmen ve ekibi tarafından titizlikle gerçekleştirildi.Mekanik tasarımı, üretimi ve tüm testleri CTech firması tarafından tamamlanan ekipmanlar, uyduya entegre edilerek sistem seviyesi testlerden başarıyla geçti.

Türksat 2
 ‘TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi’ projesi kapsamında Yaşar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleşen çalışmalardan bahseden Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Prof. Dr. Mustafa Seçmen’in daha önceki birikimleriyle yaptığı radyo frekans tasarımlarıyla katkı verdiği bu projeyle birlikte, üniversitemizde uzayla ilgili gerçekleşen 3 çalışmamız oldu. Antenin frekans tasarımı ve iletişim radyosunun frekans tasarımına göre özel bir anten üretildi. Sistem testleri de başarıyla geçti, uzaya fırlatılmasını bekliyoruz. Tasarlanan parçalar önemli çünkü uydu fırlatılırken iletişimi sadece bu anten sağlayacak ve uydunun fırlatılmasından yörüngeye oturmasına kadar geçen süreçteki bütün iletişim bu antenle sağlanacak. O yüzden bu çalışmayı çok önemsiyoruz ve kendisini tebrik ediyoruz” diye konuştu.

Türksat 1

Editör: Sude Kula