İzmir genelinde 9-15 Eylül 2024 tarihleri arasında meydana gelen trafik kazalarında dikkat çeken artışlar yaşandı. Trafik güvenliği konusundaki endişeleri artıran bu veriler, kaza türlerinin dağılımını ve kazaların sebeplerini gözler önüne serdi.

Kaza türleri ve oranlar

Son haftada İzmir’de meydana gelen yaralanmalı kazaların dağılımı incelendiğinde, kazaların büyük bir kısmının belirli nedenlerle meydana geldiği görüldü:

Gaziemir Akçay Caddesi'nde arıza yapan araç, trafiği geciktirdi! Gaziemir Akçay Caddesi'nde arıza yapan araç, trafiği geciktirdi!
  • Işık İhlali: Kazaların %33’ü ışık ihlali nedeniyle gerçekleşti. Bu oran, kaza oranlarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Özellikle gece saatlerinde meydana gelen kazaların %67’si, gündüz saatlerinde yaşanan kazaların ise %63’ü ışık ihlali nedeniyle gerçekleşti.
  • Motosiklet Kazası: Motosiklet kazaları, %14 oranıyla dikkat çekti. Bu, motorlu taşıt kazalarının önemli bir kısmını oluşturuyor.
  • Yaya Kazası: %23 oranında olan yaya kazaları, yayaların trafik güvenliği açısından risk altında olduğunu gösteriyor.
  • Diğer Kazalar: Diğer kaza türleri %15 oranında yer aldı.
  • Kavşak İhlali: Kavşaklarda meydana gelen kazalar %12 oranında gerçekleşti.

Çarpma ve çarpışma verileri

Kazaların çarpışma türlerine göre dağılımı ise şu şekilde:

  • Arkadan Çarpma: %39
  • Yandan Çarpma: %63

Bu oranlar, arkadan çarpma ve yandan çarpma gibi kazaların önemli bir kısmını oluşturduğunu gösteriyor. Kazaların nedenlerinin doğru bir şekilde analiz edilmesi, trafik güvenliğini artırmak adına gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olacaktır.

Öneriler ve önlemler

Uzmanlar, özellikle ışık ihlallerinin ve kavşak ihlallerinin azaltılması için trafik denetimlerinin artırılmasını ve sürücülerin trafik kurallarına daha dikkatli uymalarını öneriyor. Ayrıca, motosiklet ve yaya kazalarının azaltılması için güvenli sürüş eğitimi ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Whatsapp Image 2024 09 16 At 10.21.25

Kaynak: HABER MERKEZİ