İzmir'deki Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler, "Bilimin Işığında Aydınlansın Dünyam Projesi" kapsamında arkeolojiyi ve diğer bilimsel konuları dokunarak öğrenmenin keyfini yaşıyor. Proje, görme engelli öğrencilerin çeşitli alanlarda bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla hazırlandı.
Proje hakkında
Bornova ilçesindeki Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu, İzmir ve çevresindeki çeşitli şehirlerden gelen görme engelli öğrencilere eğitim vermektedir. Okulun Fen Bilgisi Öğretmeni Necla Ersoy Burhan, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle projeyi hayata geçirmiştir. Proje, doğa ve çevre, arkeoloji, kültür ve miras, sağlıklı beslenme gibi temaları kapsamaktadır.
Arkeolojik ziyaretler
Görme engelli öğrenciler, etkinlikler kapsamında İnciraltı Kent Ormanı, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ve diğer bilim merkezlerine ziyaretler gerçekleştiriyor. Bu ziyaretler sırasında uzman eğitmenler eşliğinde arkeoloji parkında kazı deneyimi yaşıyorlar ve 8500 yıllık buluntulara dokunarak tarihi deneyimliyorlar.
Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, öğrencilere Neolitik Köy'de arkeolojik kazı ve bölge tarihi hakkında bilgi verirken, öğrenciler deri kıyafetler giyerek dönemin yaşamını deneyimleme fırsatı buldular.
Öğrenci geri bildirimleri
- sınıf öğrencisi Nisa Nur Toprak, etkinliklerin çok eğlenceli olduğunu belirterek, "Eski çağlardaki deri kıyafetleri giydik. Vazolar, fosiller bulduk, çok mutluyduk. Daha önce böyle şeyler deneyimlememiştim" dedi.
Eğitimde erişim sorunları
Öğretmen Burhan, projeyle birlikte öğrencilerin bağımsız hareket becerileri ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkıda bulunduklarını, aynı zamanda aktivitelere eksiksiz katıldıklarını vurguladı.
Doç. Dr. Zafer Derin ise, kazı alanının Türkiye'deki tek engelsiz arkeolojik merkez olduğunu belirterek, "Görme engelli çocuklar, burada 8 bin 500 yıl önceki yaşamı deneyimleyerek, dokunarak öğreniyorlar. Bu, onların engelsiz bir dünyada daha fazla fırsat bulmalarını sağlıyor" şeklinde konuştu.