İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti olası depremlere karşı daha güvenli hale getirmek amacıyla başlattığı Deprem Master Planı çalışmalarını hızlandırdı. 2020’deki 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından şehrin yapı stokunu güçlendirmek, yerleşim uygunluk haritalarını hazırlamak ve modern afet yönetimi geliştirmek için geniş kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.
Deprem dayanıklılığı için güvenli yapı stoğu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek amacıyla İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokoller yaparak kapsamlı bir envanter çalışmasına başladı. Bornova ve Bayraklı’da 100 bin binanın envanteri çıkarıldı; yapıların deprem sırasındaki performansını analiz etmek amacıyla her bina için kimlik belgeleri oluşturuldu. Bu belgelerde binalara ilişkin ruhsat bilgileri, mimari projeler ve en yakın toplanma alanları gibi bilgiler de yer alıyor. Yapı envanteri çalışmaları Karşıyaka’da devam edecek ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde etaplar halinde tamamlanması hedefleniyor.
Mikrobölgeleme ve depremsellik çalışmaları
Deprem tehlikesini en aza indirmek için zemin özelliklerini inceleyen mikrobölgeleme çalışmaları, özellikle deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde hız kazanmış durumda. Bornova baseninde yürütülen çalışmalarda, 7 bin 12 hektarlık alanda 1500 sondaj kuyusu açıldı. Bu çalışmalarda elde edilen zemin verileri, yapıların olası bir depremde nasıl bir dayanıklılık göstereceğini belirlemek için kullanılacak.
Tüm kentte devam ediyor
2024 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenen Deprem Master Planı için Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, 102 kurumdan 250 uzman ile çalıştay düzenledi. Geçmişte hazırlanan 1999 İzmir Deprem Master Planı’nın güncellenmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde kapsamlı bir yol haritası belirlendi. Bu kapsamda bilim kurulu ve danışma kurulu oluşturularak sürecin tüm aşamaları en yüksek hassasiyetle ele alınıyor.
En kapsamlı sepremsellik-tsunami araştırmaları
İzmir merkezli deprem araştırma projesi, yalnızca İzmir’i değil, aynı zamanda Aydın ve Manisa’daki fay hatlarını da kapsayan geniş bir alanda gerçekleştiriliyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile yapılan iş birliği çerçevesinde, gelecekteki olası depremlerle ilgili detaylı analizler yapılıyor. İzmir’in farklı bölgelerinde yapılacak çalışmalarla şehirde meydana gelebilecek maksimum deprem büyüklüğü ve deprem ivmesi gibi önemli bilgiler elde edilecek.
Türkiye’de ilk ve tek
30 Ekim 2020 depreminden en çok etkilenen Bornova’da, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulan Egeşehir Laboratuvarı’nda zemin analizleri yapılıyor. Zemin dayanıklılığını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Egeşehir Laboratuvarı’nda rezonant kolon ve bender element gibi deneyler yapılırken, çeşitli zemin dayanıklılık testleri de uygulanıyor.
Depreme hazırlıklı bir kent
Deprem Master Planı çerçevesinde, İzmir’de güvenli yaşam alanları oluşturmak için tüm araştırmalar ve elde edilen veriler entegre edilerek zemin-yapı etkileşimi analiz edilecek. 2025 yılına kadar sürmesi beklenen mikrobölgeleme çalışmalarının yanı sıra, deprem ve tsunami etkilerini en aza indirecek güvenli yerleşim haritaları oluşturulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı ve ilgili tüm çalışmalarıyla, şehrin depreme en yüksek hazırlık düzeyine ulaşması için kararlılıkla ilerliyor.