Soğuk havaların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde, kışlık alışveriş için Kemeraltı'na gelen aileler, yükselen fiyatlar karşısında çaresiz kalırken, esnaf ise satış yapamamanın sıkıntısını yaşıyor. Özellikle çocuklar için mont ve bot almak isteyen aileler, fiyatların geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktığını belirtiyor.

"Çocuk montları 250 TL ama kimse alamıyor"

Kemeraltı'nda 28 yıldır esnaflık yapan Senem Atıcı, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları dile getirerek, müşteri ile birlikte kendilerinin de zor durumda olduğunu belirtti. Atıcı, "Geçen yıl 350-600 TL aralığında sattığımız çocuk montları, bu yıl 750-900 TL arasında satılıyor. Kaliteli bir mont isteyenler ise 1000 TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Dükkanın önüne eski sezon ürünlerini koydum, 250 TL'ye mont satmaya çalışıyorum ama müşteriler onu bile alamıyor. Artık müşterilere üzülmekten satış yapamaz hale geldim" dedi.

Narlıdere Belediye Başkanı Uzun: "Narlıdere'nin can damarı esnafımızdır" Narlıdere Belediye Başkanı Uzun: "Narlıdere'nin can damarı esnafımızdır"

"Esnafın yüzü gülmüyor"

Kemeraltı'nın ekonomik krizden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu ifade eden Atıcı, "28 yıldır burada esnafım ama böyle kötü bir dönem görmedim. Kemeraltı, İzmir’in kalbi, ama şu an kan ağlıyor. Esnafın yüzüne bakın, ne kadar mutsuz olduklarını göreceksiniz. Kira fiyatları uçmuş durumda, benim kiram 50 bin TL ama içerisi bomboş. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile için alışveriş yapmak artık lüks oldu" diye konuştu.

"Bot fiyatları da yüzde 100 zamlandı"

Çocuk ayakkabıları satan 40 yıllık Kemeraltı esnafı Mustafa Diken ise çocuk bot fiyatlarının geçen yıla göre iki kat arttığını belirtti. Diken, "Geçen yıl 350-500 TL aralığında sattığımız çocuk botları, bu yıl 800-1100 TL civarında. Müşteriler çoğunlukla kredi kartıyla alışveriş yapıyor, çünkü nakit ödeme yapacak gücü yok. Kemeraltı esnafının dükkânları bomboş. Hem biz esnaflar hem de müşteriler zor durumda" ifadelerini kullandı.

Ekonomik kriz derinleşiyor

Hem esnaf hem de vatandaşlar, fiyatların artmasıyla birlikte alım gücünün giderek düştüğünü dile getirirken, birçok kişi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Kemeraltı gibi tarihi ve turistik bir çarşıda bile bu denli bir durgunluk olması, İzmir’deki ekonomik krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Esnaf, kış sezonunda bile işlerin canlanmamasından endişe ederken, vatandaşlar da daha uygun fiyatlı ürünler bulabilmek için farklı alternatifler aramaya devam ediyor.