İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ağustos ayında meydana gelen orman yangınlarında büyük zarar gören zeytin ağaçlarını yeniden hayata döndürmek için kapsamlı bir çalışma başlattı. Belediye ekipleri, yangından etkilenen bölgelerdeki üreticilere eğitim vererek doğru bakım ve rehabilitasyon teknikleri konusunda rehberlik ediyor.
Zeytin ağaçları yeniden canlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılı ağustos ayında yaşanan orman yangınlarının ardından zarar gören yeşil alanların rehabilitasyonu için yoğun bir çaba sarf ediyor. Belediye, özellikle Karşıyaka, Bayraklı, Tire ve Bayındır gibi yangından etkilenen dört ilçede, tahrip olmuş zeytinliklerin yeniden hayata döndürülmesi amacıyla çalışmalarına hız verdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi, zeytinliklerin yeniden sağlıklı hale gelmesi için üreticilere hem teorik hem de pratik eğitimler veriyor. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden uzman ziraat mühendisleri, üreticilere doğru müdahale yöntemleri hakkında bilgiler aktararak, zeytin ağaçlarını hayata döndürmeye yönelik adımlar atıyor.
Yangın sonrası zeytinliklerde ciddi tahribat
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, orman yangınlarının zeytinlikler üzerinde büyük bir tahribat yarattığını söyledi. Seçgin, “Yangın, tahminimizden çok daha büyük bir alanda ciddi zararlara yol açtı. Başkanımız Cemil Tugay’ın talimatıyla başlattığımız bu rehabilitasyon süreci, bölgedeki üreticilere eğitimler vererek, zarar gören zeytin ağaçlarını eski sağlığına kavuşturmayı hedefliyor” şeklinde konuştu.
Zeytin ağaçları ölmez, yeniden filizlenir!
Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Özgür Dursun, zeytin ağaçlarının doğasına dair önemli bilgiler paylaştı. Dursun, “Zeytini öldürmek zordur. Zeytin ağacının kök bölgesinde depo organı olarak bilinen bir yapı bulunur ve bu yapı sayesinde ağaçlar zorlu koşullarda bile hayatta kalabilir. Yangında üst kısımlar zarar görse bile doğru bakım ve budama ile yeniden canlanabilirler. Kök kısmında küçük bir alan bile kalmışsa, ağaç yeniden filizlenebilir” dedi. Eğitimlerin, üreticilerin zeytin ağaçlarını doğru bir şekilde rehabilite etmeleri için büyük önem taşıdığını belirten Dursun, bu bilgilerin üreticiler tarafından bahçelerinde uygulanmasının hayati olduğunu vurguladı.
Eğitimlerin önemi artıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yangından etkilenen bölgelerdeki üreticilere verdiği eğitimler, zeytin ağaçlarının uzun vadede sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için kritik bir rol oynuyor. Her geçen gün daha fazla üreticinin eğitimlere katılarak, elde ettikleri bilgileri zeytinliklerinde uygulamaları bekleniyor.