İzmir şiiri yüceltiyor

4. Şiir Hatları Buluşması, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 50 sanatçı, çok sayıda şair ve yazarın katılımıyla İzmirililerle buluştu.

Abone Ol

Önceki gün başlayan Şiir Hatları Buluşması’na ben de gazeteci kimliğimin dışında sanatçı dostların yanında olmak, onların etkinliğini seyretmek için gittim. 

Dile kolay, 4 senedir büyük bir özveri ile gerçekleşen buluşmalar, sadece şiirin inceliğini, zarafetini yansıtmıyor. Aynı zamanda sanatın evrenselliğini, bütünlüğünü ve yaş, din, dil, ırk gözetmeksizin pek çok kişiyi de buluşturuyor. Çünkü sadece şiir yok, Şiir Hatları’nda, müzik var, dans var. Ve bunların dışında da birlik ve beraberlik var, dostluk var, gönüldaşlık var… Aynı ruha sahip olan bireylerin ruhsal buluşması Şiir Hatları… 

Yazımın başında da ifade ettim 4 senedir, şair dostlar bir araya gelerek şehre şiirin gücünü yansıtıyor. Şiiri sokaklara, Alsancak’taki çimlere, Bostanlı’ya taşıyarak halka hem kendi şiirlerini hem de Nazım Hikmet, Attila İlhan, Turgut Uyar, Edip Cansever gibi şairlerin şiirlerini okuyorlar. Usta şairlerin kağıda döktüğü şiirleri tekrar, tekrar okumak hem onların saygıyla anılmasını hem de katılımcıların geçmiş döneme yolculuk etmesini sağlarken; kelimelerin, sözcüklerin yolcuğu bizleri bambaşka diyarlara alıp götürüyor. 

Şiirin tanımına değinmek istiyorum. Elbette herkesin, birbirinden farklı şiir tanımı vardır. Hele ki şairlerin şiir tanımı… Onların şiiri tarif etmesi ise bambaşka… Gelin şimdi bir-iki örnek vererek şairlerin şiir tanımından söz edelim. 

Nazım Hikmet: Şiir, nesirden bambaşka bir kimliktedir. Musikiden başka türlü bir musikidir. Şiirde ‘nefes’ ve ‘ses’ iki temel öğedir. Dizenin ayakları yerden kopmazsa ve uçmazsa ya da ister en hafif perdeden olsun, ister İsrafil’in sûru kadar gür olsun, kulağı bir ses gibi doldurmazsa halis şiir değildir.

Behçet Necatigil: Şiir bir sorun, bir durum üzerine ölçülü konuşan, susunca da bizim düşünmemizi bekleyen bir olgunluktur, bir kıvamını bulmadır.

Gülten Akın: Çığlıklardır. Kimi kez yalnızlığı seçeriz ya da yalnızlık bizi seçer, korumasız savunmasız. O zaman çığlıklar atarız ölmemek ya da delirmemek için. Sesimiz yankılanıyorsa, yalnızlıkla baş edecek gücü verir bize. Şiirler çığlıklardır.

Son sözüm ise, şair ve yazar Namık Kuyumcu’nun koordinatörlüğünde düzenlenen ve pek çok şairin destekleriyle gerçekleşen Şiir Hatları Buluşması’nın sonsuza dek sürmesi.