İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve çevre kirliliğine karşı acil eylem planı oluşturuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, sorunun çözümü için başlatılan çalışmaları ve öncelikli adımları açıkladı.
İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve çevresel kirlilik, kamuoyunun dikkatini çekmişti. Bu duruma acil müdahale etmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önderliğinde bir eylem planı oluşturuldu. İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen "İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı Toplantısı"nda, Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve çok sayıda yetkili hazır bulundu. Toplantıda, Körfezdeki kirliliğin ve balık ölümlerinin önlenmesi için alınacak önlemler masaya yatırıldı.
Kısa ve uzun vadeli eylem planları belirlendi
Bakan Yardımcısı Varank, toplantıda yaptığı açıklamada, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevresel sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı. 5 Eylül'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında ilk toplantının yapıldığını belirten Varank, bu toplantıda acil ve kısa vadeli önlemlerin bir ay içinde belirlenmesi, uzun vadeli çözümlerin ise Kasım ayı sonuna kadar planlanması kararının alındığını ifade etti.
Sorunun kaynağı: Atık su ve kaçak deşarjlar
Varank, İzmir Körfezi'nde yapılan incelemeler sonucunda, su sirkülasyonunun durma noktasına geldiğini ve bu durumun balık ölümlerine neden olduğunu açıkladı. Körfezdeki sorunların daha iyi anlaşılması için izleme ağının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Varank, "Bilim Kurulumuzca yapılan tespitlerde, başta atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun olarak işletilmesi, Körfeze ulaşan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalışmalarının yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi'nde izleme ağının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir.
İzleme ağı ve araştırma çalışmaları geliştirilecek
İzmir Körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve ayrıntılı araştırma yapılması hususları da belirtildi. Planın uygulanması noktasında Bakanlığımız koordinesinde, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek. Kaydedilen ilerlemeler, düzenli denetimlerle ve yapılacak toplantılarla Bakanlığımızca izlenecektir" dedi.
Mavi bir İzmir Körfezi vizyonu
"İzmir Körfezi Acil Eylem Planı", 'Mavi bir İzmir Körfezi' vizyonuyla uygulanacak. Varank, planın başarıya ulaşması için tüm İzmirlileri destek olmaya davet etti. "Bu süreçte sadece bakanlık ve belediye değil, İzmir'i seven herkesin katkısı önemlidir" diyerek tüm kesimlerden etkin katılım beklediklerini söyledi.
İller Bankası'ndan kredi desteği gelebilir
Varank, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talep etmesi halinde acil eylem planı kapsamında İller Bankası'nın kredi desteği sağlayacağını belirtti. İzmir Körfezi'nin sağlığına kavuşması için atılacak her adımın Bakanlıkça destekleneceğini vurgulayan Varank, bu sürecin etkin şekilde izleneceğini ve gerekli denetimlerin düzenli olarak yapılacağını sözlerine ekledi.
Toplantıya katılan isimler ve çalışma grubu detayları
Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu üyeleri katıldı. Üç alt çalışma grubundan oluşan Bilim Kurulu, 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantılarla Körfez’deki sorunların detaylı analizini yaparak çözüm önerileri geliştirdi.
Sonuçlar düzenli olarak İzmir halkı ile paylaşılacak
Bakan Yardımcısı Fatma Varank, elde edilen sonuçların düzenli denetim ve toplantılarla değerlendirileceğini ve İzmir halkının bilgilendirileceğini belirtti. "İzmir Körfezi'ni kaderine terk etmeyeceğiz" diyerek sürecin titizlikle takip edileceğini vurguladı.