İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve artan kirlilik sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Bakan Murat Kurum’un talimatıyla, önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu. Bilim Kurulu, atık su arıtma tesisleri ve derelerde yaptığı incelemeler sonucunda, Körfez’i kurtarmak için hazırladığı “Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı”nı bugün İzmir’de açıklayacak.

Oksijen oranının kritik düzeylere düştü

Eylem planı, körfezdeki oksijen yetersizliği ve kirliliğe bağlı ekosistem çöküşüne karşı alınacak 14 acil tedbiri içeriyor. Özellikle denizdeki amonyak seviyesinin 50 kat fazla olduğu ve oksijen oranının kritik düzeylere düştüğü tespit edildi. İzmir Körfezi'ndeki balık ölümlerinin temel nedeni olarak bu çevresel sorunlar gösteriliyor.

Izmir Körfezi 2

Tugay’dan Beydağ’a hizmet vurgusu: "2025'te farkı hissedeceksiniz" Tugay’dan Beydağ’a hizmet vurgusu: "2025'te farkı hissedeceksiniz"

Bilim Kurulu'nun yaptığı çalışmalar sonucunda kirliliğin kaynaklarının önlenmesi ve su sirkülasyonunun artırılması gerektiği vurgulandı. İzmir İktisat Kongresi binasında yapılacak toplantıda, yerel yönetimlere rehberlik edecek acil önlemler açıklanacak.

Bakanlık yeni bir eylem planı açıklayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve diğer ilgili kurumların temsilcileri de toplantıya katılacak. Bakanlık, bu planın ardından önümüzdeki aylarda orta ve uzun vadeli çözümler için yeni bir eylem planı açıklayacağını duyurdu.

Körfez'de balık ölümleri ve çevresel tahribat üzerine başlatılan bu çalışma, bölgenin yeniden sağlıklı bir ekosisteme kavuşması için atılacak ilk adım olarak büyük önem taşıyor.

Kaynak: TRT Haber