Türkiye’nin temiz enerji potansiyelinin arttığı bu günlerde, İzmir açıklarında gerçekleştirilen deniz üstü rüzgâr ölçüm çalışmaları, bölgenin rüzgâr enerjisi üretimi için uygun olduğunu ortaya koydu. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğinde yürütülen projeyle, deniz üstü rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulumu için önemli bir veri kaynağı oluşturuldu.
Türkiye'de rüzgâr türbinlerinin ilk kurulduğu şehir olan İzmir, potansiyeli ve sahip olduğu kurulu gücün yanı sıra sektöre ekipman üretiminin burada kümelenmesiyle "temiz enerjinin başkenti" olarak nitelendiriliyor.
Kentte temiz enerji ve teknolojileri sektörünü daha ileriye taşımak hedefiyle İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğinde İzmir Denizüstü Rüzgâr Ölçümü projesi yürütülüyor.
Proje kapsamında Aliağa açıklarındaki Küçük Ada'ya 40 metre yükseklikte deniz üstü rüzgâr ölçüm direği kuruldu. Ölçüm direği üzerinde bulunan hassas cihazlar sayesinde bölgenin rüzgâr kapasitesiyle ilgili veri toplandı. Ölçüm direğinden ocak ayından bu yana alınan veriler, Çandarlı Körfezi'nden Karaburun açıklarına kadar olan bölgenin deniz üstü rüzgâr santrali kurulumu açısından elverişli olduğunu gösterdi.
Verilerin bu bölgeye deniz üstü rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulmasının yolunu açarak, kentin karadaki rüzgar enerjisi üretim gücünü deniz üstüne de taşıması ve temiz enerji başarısını artırması bekleniyor.
Veriler yatırımcılarla paylaşılacak
İZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Türkiye'nin 2035 Yılı Enerji Vizyonu'nda 5 gigavatlık deniz üstü rüzgâr enerjisi hedefi olduğunu, İzmir'in bu hedefin gerçekleşmesinde önem taşıdığını söyledi.
İzmir'de rüzgâr enerjisi sanayisinin deniz üstü rüzgâr santrallerine de hizmet edecek şekilde gelişebileceğini anlatan Yavuz, "Ülkemizde orta vadede birçok deniz üstü rüzgâr santrali kurulması gündemde. Bu santrallerin konumları, güçlü rüzgarların bulunduğu alanlara göre belirlenecek. Dolayısıyla İzmir başta olmak üzere Ege kıyıları ve Marmara Denizi deniz üstü rüzgâr santrallerinin kurulması için önemli potansiyel taşıyan bölgeler olarak dikkati çekiyor" dedi.
Yavuz, ölçüm direğinden veri toplamaya devam ederek kentin kıyılarında deniz üstü rüzgâr enerjisi için veri tabanı oluşturacaklarını belirtti.
Veri tabanının yatırımcı açısından önemine değinen Yavuz, şunları kaydetti:
"Bir yatırımcı olarak rüzgâr potansiyelinin en yüksek olduğu yerde santrali kurmak istersiniz. Dolayısıyla biz bu bilgiyi yatırımcılarla paylaşacağız. İzmir zaten rüzgârı bol olan bir coğrafya ve karada da rüzgâr santrallerimiz var. Ölçüm direğindeki ilk sonuçlara baktığımızda Çandarlı Körfezi, Nemrut Körfezi'nden Karaburun açıklarına kadar olan bölgenin rüzgâr potansiyeli çok yüksek. Dolayısıyla bu alanlar deniz üstü rüzgâr santralleri için en olası yerler olarak öne çıkıyor."