İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Çocuk Meclisi, ilk komisyon toplantılarını gerçekleştirerek çocukların şehirdeki hizmetler hakkında fikir üretmeye başladı. Çocuklar, kendilerini doğrudan ya da dolaylı etkileyen hizmetlerle ilgili düşüncelerini paylaşıyor.
İzmir'de çocuk olmanın ayrıcalığı ve katılımcı yönetim modeli
İzmir’in dört bir yanından 195 çocuğun katıldığı İzmir Çocuk Meclisi, belediye hizmetleri üzerinde söz sahibi olma fırsatı buluyor. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında çocuklar, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini okuyarak mesaj verdiler. Çocukların haklarının savunulması ve katılımlarının artırılması adına yapılan bu etkinlik, kenti daha çocuk dostu hale getirmeyi hedefliyor.
Çocukların fikirleri değer buluyor
İzmir Çocuk Meclisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, çocukların kentle ilgili deneyimlerini ve sorunlarını dinleyerek bu doğrultuda hizmetler üretmek amacıyla kuruldu. Çocuk Çalışmaları Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Deniz Kesimler Çakal, "Amacımız, çocukların yaşadıkları kentle ilgili fikirlerini alıp, bu doğrultuda planlama yapmak. Çocukların önerilerini, belediye yöneticilerine iletiyoruz," dedi.
İzmir’de çocuk hakları ve katılım
İzmir Çocuk Meclisi, Kentsel Haklar, Sosyal Etkinlikler Planlama, Doğa ve Ekoloji, Bilgi ve Teknoloji ile Genç ve Ergen Katılımı komisyonlarından oluşuyor. Çocuklar, her ay bir araya gelerek, toplumsal cinsiyet eşitliği, ulaşım, iklim krizi, spor gibi geniş bir yelpazede fikirler üretiyor. Bu fikirler sonrasında ilgili belediye birimlerine iletiliyor.
Çocuk dostu kent
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocuklar için güvenli oyun alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler ve güvenli ulaşım stratejileri oluşturmayı hedefliyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi temel ilkeleri doğrultusunda, çocukların düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri ortamlar yaratmayı amaçlıyor.