EKONOMİ - FİNANS

İstanbul Zirvesi, küresel ticaretin yeni yol haritasını çiziyor

İstanbul’da düzenlenen zirvede, DTÖ reformu ve küresel ticaretin geleceği üzerine tartışmalar yapıldı. KOBİ’lerin korumacılıktan etkilenmesine dikkat çekildi.

Abone Ol

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul'da düzenlenen "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" temalı Avrupa ve Asya Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, küresel ticaretin adil ve rekabetçi kalabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) reforme edilmesi gerektiğini vurguladı. Korumacılığın yükselişi ve bunun KOBİ'ler üzerindeki olumsuz etkileri karşısında endişelerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Küresel ticaret ve işletmeleri, özellikle de KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyuyoruz" dedi.

800'ü aşkın iş insanı buluştu

TOBB'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirve, 62 ülkeden 800'den fazla iş insanını bir araya getirdi. Hisarcıklıoğlu, İstanbul'un kıtalararası iş merkezi olma rolünü vurgulayarak, bu tür uluslararası etkinliklerin önemine dikkat çekti. Zirve, ayrıca, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında çözümler bulmayı amaçlıyor.

Küresel sorunlar ele alındı

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının çatışmalar ve iklim krizi gibi küresel sorunlara karşı nasıl bir rol üstlenmesi gerektiğini de değerlendirdi. "Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar gibi artan gerilimlerle karşı karşıya olduğumuz bir dünyada, iş dünyasının istikrarı teşvik etmedeki rolünü unutmamalıyız" dedi. Ayrıca, kadınların iklim eylemlerindeki önemi ve bu alanda sağlanan katkılar üzerinde durdu.

Bakan Kurum'un mesajları

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise yaptığı konuşmada, "İklim krizi artık, tüm üretim ve tüketim sistemini dönüştüren, tedarik zincirinde yaşattığı kopmalarla gıdaya, temiz suya, ihtiyaç maddelerine erişimi zorlaştıran, ticaret ve sanayideki alışılagelmiş kuralları kökten değiştiren bir sorundur." dedi.

"Milton Kasırgası, sorunun büyüklüğünü gösteriyor"

Gezegenin hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit altında olduğunu aktaran Kurum, "İklim kriziyle gelen riskler, geçmiş dönemlere göre her geçen gün daha da çeşitlenmektedir. İnsanoğlu yeni bir yıkımla, yeni bir varoluş sorunuyla karşı karşıyadır. İşte Bosna Hersek ve Brezilya'da yaşanan sel felaketleri, can kayıpları yanında, milyonlarca dolarlık kayba da yol açmıştır. ABD'de on milyarlarca dolar hasara yol açması beklenen Milton Kasırgası, sorunun büyüklüğünü gösteren bir başka acı örnektir. İklim krizi artık, tüm üretim ve tüketim sistemini dönüştüren, tedarik zincirinde yaşattığı kopmalarla gıdaya, temiz suya, ihtiyaç maddelerine erişimi zorlaştıran, ticaret ve sanayideki alışılagelmiş kuralları kökten değiştiren bir sorundur" ifadelerini kullandı.

"Türkiye krizleri izleyen bir ülke olmadı"

Kurum, Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye'nin de her geçen gün iklim krizinin olumsuz etkilerini daha fazla hissettiğini ve ülkenin her yerinde, sel, yangın, kuraklık gibi afetler yaşandığını belirtti.

Kastamonu, Sinop, Bartın, Rize, Giresun ve Trabzon'daki sellerde, Antalya, Muğla ve son olarak İzmir'deki yangınlarda ve birçok afette canların kaybedildiğini aktaran Kurum, "Türkiye ne kendi yaşadığı bu acılarda ne de diğer ülkelerin zor günlerinde hiçbir zaman krizleri izleyen bir ülke olmamıştır. İnsanlığı bekleyen tehlikelerde, başını kuma gömenlerden, sorunları görmezden gelenlerden olmamıştır. İklim politikalarını belirlerken açıklık, şeffaflık, katılımcı bir anlayış benimsedik" diye konuştu.

Finansman ve iş birliği önerileri

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin, iklim değişikliğiyle mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Yeşil dönüşüm ve karbon nötr ekonomiye geçiş için finansmanın gerekliliği üzerinde durdu. Varin, "Tarihte öyle bir noktadayız ki yapacağımız veya yapmayacağımız şeylerin gelecekte büyük anlamı olacak. COP29 en önemli iklim zirvesi olacak. Konferansın somut sonuçlar doğurması için ciddi şekilde çalışıyoruz" dedi.

ICC One Click'in global lansmanının burada yapıldığını söyleyen Varin, "Öyle bir portal ki her şeyi burada yapıyorsunuz. Özellikle küçük şirketlerin ICC kurallarına, araçlarına ve hizmetlerine erişimine yardımcı oluyor. One Click, küçük şirketlere adım adım bir rehber sağlayacak, bütün içeriğimizi onlara vereceğiz. Yeter ki uluslararası ticaret haritasına yerlerini alsınlar" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, "Gelecek bizim elimizde. Daha temiz, daha yeşil ve doğayla uyumlu bir yaşam ve iş döngüsü kurmalıyız" ifadelerini kullanarak zirvenin önemini bir kez daha vurguladı.

Zirve hakkında

Dünya Odalar Federasyonunun Avrupa ve Asya Zirvesi'nde, tüm dünyada iş dünyasının temsilcisi olan odalar, 24 Ekim'de Rio de Janeiro'da yapılacak B20 Zirvesi ve 11 Kasım'da Bakü'de başlayacak COP29 Zirvesi öncesinde iklim değişikliğiyle ilgili görüşlerine son şeklini verecek.

Toplantıda, net sıfır emisyona doğru yol haritası, iklim teknolojileri ve inovasyon ile iklim değişikliğinin finansmanı konuları tartışılacak. Ayrıca Dünya Odalar Federasyonu bünyesinde faaliyete geçen Kadın Ağı'nın ilk zirvesi gerçekleştirilecek.

Etkinlikte "Net Sıfıra Geçişi Hızlandırma Küresel İşbirliğinin Geliştirilmesi", "Küresel Ekonomik Dönüşümü ve Değişimi Sürdürmede Odaların Rolü", "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Teknoloji Kullanımı ve Döngüsel Ekonomi" ile "İklim Finansmanın İyileştirilmesi ve Tedarik Zincirlerini Karbonsuzlaştırma" başlıklarında paneller düzenlenmesi planlanıyor.

Kadınların odalardaki liderlik rollerinde karşılaştıkları zorluklar ve fırsatların inceleneceği "Oda Temsilinde Kadınlar" temalı WCF Kadın Konsey Toplantısı'nın etkinlik kapsamında yapılması bekleniyor.

Zirve kapsamında Türkiye'nin tanıtımı için sosyal etkinlikler de gerçekleştirilecek.