DÜNYA

İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarını nasıl patlattı? İşte detaylar...

İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatarak düzenlediği saldırıda dokuz kişi hayatını kaybederken, 2 bin 800 kişi yaralandı ve 200 kişinin durumu ağır.

Abone Ol

İsrail'in çağrı cihazlarını Hizbullah'ın Tel Aviv yönetiminin bu cihazlardaki "gizli operasyonunu" fark edebileceği kaygısıyla patlattığı ileri sürüldü.

ABD'nin "Axios" haber platformunda, Lübnan'da dün çağrı cihazları patlatılarak düzenlenen saldırılara ilişkin bazı detaylara yer verildi.

Adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırılan haberde, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çekildi.

İsrail yönetiminin son günlerde Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "gizli operasyonu" fark edebileceğinden kaygı duyduğu öne sürüldü.

ABD'li bir yetkili, Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiği iddia edildi.

İsrail Savunma Bakanı, ABD'li mevkidaşına saldırının detayını vermemiş

Haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'ın 16 Eylül'de İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında Netanyahu'nun ordu ve istihbarat yetkilileriyle Lübnan'daki saldırının düzenlenip düzenlenmemesi konusunda güvenlik istişarelerinde bulunduğu belirtildi.

Netanyahu'nun Hochstein ile yaptığı görüşmede Lübnan'daki dünkü saldırı planına ilişkin ABD'li yetkiliye bilgi vermediği ifade edildi.

Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasından kısa süre önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefonda görüştüğü kaydedildi.

Görüşmede Gallant'ın Austin'e İsrail'in Lübnan'da bir "operasyon" düzenleyeceği bilgisini verdiği ancak saldırının detaylarını paylaşmadığı aktarıldı.

Patlamalarla ilgili son durum

Patlamalarda dokuz kişi hayatını kaybederken, 2 bin 800 kişi yaralandı ve 200 kişinin durumu ağır. Lübnan hükümeti ve Hizbullah, İsrail’i siber saldırılarla suçlarken, İsrail tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Patlamaların Suriye’ye de sıçradığı ve burada da en az 14 kişinin yaralandığı açıklandı.

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, hareketin çeşitli birimlerinde çalışan bazı kişilerin kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlarında henüz bilinmeyen bir nedenle eş zamanlı patlamalar yaşandığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Halkımızı, Siyonist düşman İsrail'in psikolojik savaşı lehine yürütülen asılsız haberler ve yanlış bilgi yayma girişimlerine karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bu tür söylentiler, özellikle İsrail’in kuzeydeki durumu değiştirme tehditleriyle eş zamanlı olarak gündeme getirilmektedir.”

İran Mehr Haber Ajansı İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin çağrı cihazının patlaması sonucu yaralandığını duyurdu. Reuters'in aktardığına göre üst düzey bir Hizbullah yetkilisi olayı “şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali” olarak nitelendirdi.

İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim nedeniyle 'acil toplantıya' çağrıldığı aktarıldı. Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin 'acil toplantı' istediği belirtildi.