İZMİR EKSPRES

İsmail Kahraman: Riskli yapılarda dönüşüm şart

Ege TV’de Hasan Çömlekçi ve Ahmet Kaplan’ın sunduğu ‘Gazeteci Gözüyle’ programının konuğu, Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman oldu. Kahraman, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki kritik rolüne ve İzmir’in konumuna dikkat çekti.

Abone Ol

İnşaat sektörünün öneminden söz eden Başkan İsmail Kahraman, “Riskli yapılarda dönüşüm şart, Ülkemizin riskli yapı stoğu yaklaşık yüzde 65 oranında.  Bu oran çok yüksek bir oran. Bu oranın dönüşebilmesi için sektörün ayakta durması, inşaat sektörünün aktif çalışması çok önemli. İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Direkt 250 sektörü, dolaylı olarak 2 bin 500 sektörü tetikleyen bir sektördür. Ülkemizde inşaat dursa ekonomi durur. İnşaat sektörü canlanmadan da ekonomide bir ivme düşüklüğü olacağını da zaten bugünkü koşullarda da görüyoruz” dedi.

Depreme dirençli şehir

İsmail Kahraman, konut politikalarındaki eksikliklere de değinerek, “Alım gücü düştü ama onun ötesinde sektör tarafından arz kısmı da düştü. Arzı ve üretimi desteklemek gerekiyor. Sektör Türkiye bazında da İzmir’de de sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerimizin yüzde 75’i şu anda iş yapmıyor. Ülkemizin deprem kuşağı ülkesi olduğu gerçeğiyle hareket etmemiz gerekiyor. İzmir depreminden bugüne yıkılan veya hasar gören binalarımızın birçoğunu hala dönüştüremedik. Bakanlık tarafından özellikle 10 şehirde yapılan bir çalışma var. Fakat biz depremlerden önce depremlere dirençli şehirler ve dönüşümler yapmak zorundayız. Bu anlamda maalesef sınıfta kaldığımızı ifade edebilirim. Bu süreçte kentsel dönüşümü neden yapamadığımıza da, riskli yapıları neden dönüştüremediğimize de bakmamızda fayda var” diye konuştu.

Arsa üretmeliyiz

Devletin arsa üretmesi gerektiğinin altını çizen Kahraman, “Arzın arttırılmasındaki en önemli etkenlerden biri de arsadır. Arsa üretilmesi gerekir. Ürettiğiniz her bir konutun yarısının bedeli arsa bedelidir. 5 milyonluk bir konutun 2 buçuk milyonluk arsa payı vardır. Dolayısıyla maliyetin nereden geldiğini görmekte de fayda var. Sektör temsilcileri olarak uzun bir süredir şunu ifade ediyoruz: Arsa üretelim. Bakanlık tarafından, kamu tarafından, bulunduğumuz büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından arsa üretilsin. Arsa üretmediğimiz müddetçe arzı da artıramayız. Konut fiyatlarını da düşüremeyiz. Genişleme alanlarımız var bu alanlarda planların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Hükümet tarafından da bir önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki bizim bu açıklamalarımızdan sonra arsa üretimiyle ilgili girişimleri başlatacaklarını ifade etmişti. Mevcut bakanımızla da görüşeceğiz. Talep dosyamız bakanlıkta var. Fakat bizler bunu dile getirdiğimizde de kamuoyunda yanlış algılara sebebiyet verebiliyor. Müteahhitler rant peşinde denebiliyor. Aslında bizim burada ifade ettiğimiz şey çok basit. Vatandaşın uygun konut alabilmesi için devletin arsa üretmesi gerekiyor. Tarım ve orman vasfını yitirmiş olan marjinal arazilerin arsa olarak şehirlere kazandırılması gerekir. Bundan daha doğru bir teklif olamaz. Bu arsalar üretilsin. Kentsel dönüşüm yapacak olan vatandaşa seçenek sunuldun” ifadelerini kullandı.