İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında yaşamını yitirmesi, dünya gündeminde geniş yankı buldu. Şimdi herkes, Reisi’nin ardından görevi devralacak ismi merak ediyor: Muhammed Muhbir.

İran'da yeni dönem

İran Anayasası'nın 131. maddesi gereği, cumhurbaşkanının ölümü halinde ülkenin lideri Ali Hamaney'in atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısı görevi devralır. Bu durumda Muhammed Muhbir’in geçici olarak Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor. Meclis başkanı ve yargı erki başkanı ile birlikte oluşturulacak kurul, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için seçim düzenleyecek.

Muhammed Muhbir kimdir?

1955 doğumlu Muhammed Muhbir, dini lider Ali Hamaney'e yakınlığıyla biliniyor. Reisi’nin 2021 yılında cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Muhbir de birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak göreve geldi.

Daha önce, "İmam'ın Talimatlarını Uygulama Merkezi" anlamına gelen Setad'ın başkanlığını yürüten Muhbir, burada önemli bir ekonomik ve siyasi figür haline geldi. Setad, başlangıçta İslam devrimi sırasında terk edilen mülklerin yönetimi amacıyla kuruldu, ancak zamanla devasa bir ekonomik güç haline geldi ve ülkenin en büyük holdinglerinden biri oldu.

Gülümseten kareler: Alışverişte erkeklerin bekleme çilesi! Gülümseten kareler: Alışverişte erkeklerin bekleme çilesi!

Uluslararası yaptırımlar ve muhbir

2010 yılında Avrupa Birliği, Muhbir’i nükleer veya balistik füze faaliyetlerine karıştığı iddiasıyla yaptırım listesine aldı, ancak iki yıl sonra bu listeden çıkardı. ABD Hazine Bakanlığı ise 2021 yılında Muhbir ve başkanı olduğu Setad’ı, siyasi muhalifler ve dini azınlıkların mülklerine el koyma suçlamasıyla yaptırım listesine dahil etti.

İran'da neler olacak?

Reisi’nin ölümü, İran'da siyasi belirsizlik yaratırken, Muhbir’in geçici cumhurbaşkanlığı dönemi dikkatle izlenecek. Yeni seçimlerin düzenlenmesi ve yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi süreci, İran'ın iç ve dış politikasında önemli değişiklikler getirebilir. Muhbir’in liderliğinde İran’ın nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi