TURGAY KILIÇ/HABER EKSPRES- İSİG, her yıl yaptığı işçi cinayetlerini dikkate alan rapor yayımlıyor. İşçilerin çalışma koşullarında hayati tehlikeyi oluşturduğuna dair çalışma alanlarının olduğunu belirtiyor. 2024 Ocak ayından bu yana geçen 3 ayda 425 işçinin hayatını kaybettiğini belirten İSİG, ölüm sebepleri arasında ise çarpıcı detaylara yer verdi.


İşkollarında Zirve: İnşaat

İşçilerin yaşanan kaza sonrasında ölüm sebepleri arasında en yüksek oran yüzde 19 ile ezilmeden meydana gelirken yüzde 18 seviyelerinde de trafik servis kazası ve yüksekten düşmeden kaynaklandığı açıklandı. İSİG, raporunda işçilerin yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığından kaynaklı ölümlerinin gerçekleştiğine işaret ederken işçilerin yüzde 25’inin inşaat/yol’dan, yüzde 14’ünün taşımacılıktan, yüzde 9’u tarım/orman çalışmalarından, yüzde 7 metal ve yüzde 6’sının ise konaklamadan kaynaklı sonuçlandığı açıklandı.

Yaş gruplarına göre

İSİG, hayatını kaybeden işçilerin arasında 30 ve 49 yaş ortalamanın yüksek olduğunu belirtiyor. En az ölümün yüzde 1 ile 0-14 yaş grubu olduğunu raporlayan İSİG, yüzde 25 ile 50-64 yaş grubu, yüzde 20’nin 18-29 yaş grubu, yüzde 5’in 65 yaş ve üzeri, yüzde 4’ü bilinmezken yüzde 3’ünün ise 15-17 yaş aralığının olduğunu açıkladı.

Diyarbakır'da yangın faciası: Dokuz aylık bebek hayatını kaybetti Diyarbakır'da yangın faciası: Dokuz aylık bebek hayatını kaybetti

Şehirlere göre ölüm oranı

İSİG, raporunda illerde meydan gelen ölümleri dikkate alarak “70 ölüm İstanbul’da; 33 ölüm İzmir’de; 20 ölüm Konya’da; 18’er ölüm Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa’da; 14 ölüm Kocaeli’nde; 13 ölüm Antalya’da; 9’ar ölüm Balıkesir, Erzincan ve Mersin’de; 8’er ölüm Kayseri, Muğla, Kahramanmaraş, Sakarya ve Tekirdağ’da; 7’şer ölüm Denizli ve Trabzon’da; 6’şar ölüm Adana, Aksaray, Ankara, Aydın, Diyarbakır, Hatay, Manisa ve Zonguldak’ta; 5 ölüm Samsun’da; 4’er ölüm Afyon, Elazığ, Malatya ve Mardin’de; 3’er ölüm Bartın, Burdur, Çanakkale, Eskişehir ve Sinop’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Bolu, Çorum, Düzce, Erzurum, Kastamonu, Kütahya, Muş, Niğde, Osmaniye, Uşak ve Yalova’da; 1’er ölüm Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Çankırı, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kırıkkale, Kilis, Nevşehir, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Tunceli ve Yozgat’ta; 14 ölüm Yurtdışı’nda (3 ölüm Abhazya’da; 2’şer ölüm Gana ve Sırbistan’da; 1’er ölüm Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, Romanya, Rusya, Senegal ve Yunanistan) meydana geldi” dedi.

Kaynak: TURGAY KILIÇ