Türkiye’de asgari ücrete yapılacak zam tartışmaları sürerken, 118 ekonomist ve akademisyen ortak bir açıklama yaparak zam oranının belirlenmesinde beklenen değil, gerçekleşen enflasyon oranının baz alınması gerektiğini vurguladı. Yapılan açıklamada, asgari ücrete yüzde 25 üzerinden yapılacak artışın, işçi sınıfının alım gücünü düşüreceği ve toplumsal maliyetin âdil dağıtılması gerektiği belirtildi.

Ekonomi çevrelerinde aylardan beri gündemde olan asgari ücret zammı konusu, 118 ekonomist ve akademisyenin ortak açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. İmzacılar, emek ücretiyle geçinen vatandaşların ekonomik zorluklarla daha fazla karşı karşıya kaldığını belirterek, zam oranının belirlenmesinde gerçekleşen enflasyon oranının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

“Yüzde 25'lik ‘zam’ bilimsel ve sosyal açıdan kaygı verici”

Açıklamada, “2024 Temmuz ayında asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025 yılı Ocak ayında yalnızca yüzde 25 oranındaki beklenen enflasyon oranına dayalı bir zam yapılması, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı vericidir” ifadeleri yer aldı.

İmza atan ekonomistler, mevcut ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon ortamında, emek ücretiyle geçinen vatandaşların giderek artan bir kırılganlık yaşadığına dikkat çekti.

“Enflasyonla mücadelede yük âdil dağıtılmalı”

Açıklamayı imzalayan ekonomistler, enflasyonla mücadelede düşük gelirli vatandaşların üzerindeki maliyet yükünün âdil şekilde dağıtılmasının önemine vurgu yaptı. “Enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyeti adil dağıtılmalı, asgari ücretlinin alım gücü korunmalı ve gelir dağılımını daha da bozacak olan beklenen enflasyon oranına dayalı artışlardan kaçınılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Ekonomistler, asgari ücret zammına dair şu başlıca talepleri dile getirdi:

Bakan Bolat duyurdu: Tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı! Bakan Bolat duyurdu: Tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı!

Âdil gelir dağılımı için bütüncül politika

Beklenen enflasyon yerine gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan ekonomistler, sosyal devlet ilkesi gereği düşük gelirli vatandaşların korunmasının öncelikli olması gerektiğini belirtti.

İmzacılar, gelir dağılımını gözeten bir ekonomi politikasının hayata geçirilmesini talep etti.

Ortak açıklamaya destek veren isimler arasında Türkiye ve yurt dışından tanınmış iktisatçılar bulunuyor. Öne çıkan bazı isimler şöyle:

- Ceyhun Elgin, Boğaziçi Üniversitesi

- A. Erinç Yeldan, Kadir Has Üniversitesi

- Aziz Çelik, Kocaeli Üniversitesi

- Fikret Adaman, Boğaziçi Üniversitesi

- Güldem Atabay, Ekonomist/Yazar

Kaynak: Haber Merkezi