EKONOMİ - FİNANS

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi açıklaması: Büyük mükellefler inceleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden belirlediği 2,815 büyük mükellefin %27'si nezdinde vergi incelemelerinin devam ettiğini duyurdu. Bakanlık, vergi adaletini güçlendirmek ve kayıt dışılıkla mücadele için yeni vergi düzenlemeleri getirdiklerini belirtti.

Abone Ol

İnceleme kapsamında olan mükellefler

Bakanlık, sürekli zarar beyan eden ve sektörel risk taşıyan 735 mükellef üzerinde de incelemelerin sürdüğünü belirtti. Bu çalışmaların vergi adaletini ve etkinliğini artırmaya yönelik olduğu vurgulandı.

Yeni vergi düzenlemeleri

Yeni kabul edilen vergi paketiyle, vergi cezaları artırılırken, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik adımlar atılacağı açıklandı. İstisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere, kurum kazançları üzerinden %10 oranında asgari vergi uygulanacağı belirtildi.

Vergi mahremiyeti ve kamuoyu bilgilendirmesi

Vergi kanunlarına uymayan mükellefler için yasal işlemlerin istisnasız uygulanacağı, ancak vergi mahremiyeti nedeniyle detaylı bilgi paylaşımının mümkün olmadığı vurgulandı. Mükellefler, kendileri hakkında çıkan haberler konusunda açıklama yapabilecekler.