EKONOMİ - FİNANS

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi ile yaptığı tespitler sonucunda, 2 bin 815 büyük mükellefin yüzde 27'si üzerinde vergi incelemeleri yürütüldüğünü duyurdu.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler sonucu büyük mükellefler üzerindeki vergi incelemelerini artırdığını açıkladı. İşte detaylar...

Risk analiz sistemi tespitleri

İnceleme altındaki mükellefler: Bakanlık, 2 bin 815 büyük mükellefin yüzde 27'si üzerinde vergi incelemeleri devam ettiğini açıkladı.

Gelecek planlar: Bu oranın ilerleyen dönemlerde daha da artırılması planlanıyor.

Sürekli zarar beyan eden mükellefler

İncelemeler: Sürekli zarar beyan eden ve beyanları riskli değerlendirilen 735 mükellef üzerinde de vergi incelemeleri yürütülüyor.

Vergi inceleme istatistikleri ve şeffaflık

Yıllık faaliyet raporu: Vergi inceleme istatistikleri, mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu'nun yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacak.

Yeni vergi düzenlemeleri ve değişiklikler

Vergi cezaları: Vergi cezalarının artırılacağı ve bazı istisna ve indirimlerin kaldırılacağı açıklandı.

Kayıt dışı ekonomi: Kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü bir mücadele hedefleniyor.

Asgari kurumlar vergisi

Yeni düzenleme: İstisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler için yurt içi asgari kurumlar vergisi getiriliyor.

Vergi oranı: Kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyecekler.

Bakanlık uyarısı

Sosyal medya paylaşımları: Bakanlık, sosyal medyada dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılması üzerine açıklama yapma zarureti doğduğunu belirtti.

Açıklama: Mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu sağlamak amacıyla yapılan incelemelerin devam ettiği vurgulandı.