Son dönemin en önemli konusu tabii ki yapay zeka. Peki biz bunun neresindeyiz? Geçen gün Ayşe Arman’ın paylaştığı hologramlı ABBA konseri çok ilgimi çekti. Hologram konserler, sanatçıların dijital kopyalarını, sahnede 3D hologramlar olarak yeniden yaratıyor. Bu teknoloji, gerçek sanatçının hareketlerini, sesini ve performansını ölçerek, hayranlarına canlı bir performans izlenimi veriyor.
Sanat dünyası, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yeni bir döneme girdi. (Bu sanat dünyasıyla tabii ki sınırlı kalmamalı) Geleneksel konser deneyimlerinin ötesine geçen hologram konserler, sanatseverlere unutulmaz, muhteşem bir deneyim sunuyor. Son yıllarda giderek yaygınlaşan bu teknoloji, vefat etmiş sanatçıları yeniden sahneye taşıyor ve canlı izlediğinizi varsaydığınız bir deneyim oluyor. İnsan kaybettiği sevdikleri için de bu teknolojiyi kullanmak istemez mi? Şahsen ben çok isterim, hologramda olsa fark etmez, mesela kaybettiğim babamın tüm düşünce yapısı, konuşmaları kayıt altında olup bir hologram olarak bana verilseydi… Hayali bile çok güzel ki yakın zamanda hayal olmaktan çıkacak gibi.
Geçtiğimiz yıllarda Michael Jackson, Whitney Houston gibi efsanevi sanatçıların hologram konserleri düzenlendi ve büyük ilgi gördü. Ancak ülkemizde henüz böyle bir konsere rastlamadım. Aslında ülkemizde hologramların daha iyi yapacağı pek çok alan var. Çocukların yaratıcılıklarını arttırmak ve duygu, kişisel özellikler bir kenarda olan hologram öğretmenlerce eğitilmelerine ne dersiniz? Öğretmen sokak ağzıyla konuşuyor, öğrenci ayırıyor ya da bir şeyi öğretemiyor dertlerinin hepsi çöpe giderdi. Çocuğun öğrenip öğrenmediğine bakar, öğrenmediğinde anlatmaktan üşenmezdi mesela, yorulmak bilmeyen hologram öğretmenler. Ya da hologram arkadaşlar düşünün. Evin içinde oynayarak çocuğunuza her şeyi öğreten. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Robottan biraz ürkmek mümkün ama hologramdan ürkecek bir durum yok.
Kızım Rüya mimar olmak istiyor. Ama artık sadece mimarlığın bir anlamı kaldı mı soru işareti. Ya da diğer mesleklerin yapay zekadan faydalanmadığı sürece ne kadar anlamı kalacak bu da başka bir soru işareti. Yazılım programları derken şimdi de karşımıza prompt çıktı. Yapay zeka sonuç üretirken, o konuyu anlamak ve işlemek için bir başlangıç noktasına ihtiyaç duyar. İşte bu noktada Prompt devreye girer. Yapay zekaya, 'şu metni veya konuyu özetle' veya 'bu soruya cevap ver' . Yapay zeka dünyasında “prompt” ustaca kullanmak sanattır deniyor.
Öyle değil mi ama?
Yapay zeka sistemleri, size net ve etkileyici sonuçlar sunabilmesi için doğru yönlendirmeleri bekler. İşte burada da karşımıza prompt mühendisliği çıkıyor. Bu konuya başka bir zaman değiniriz ama lütfen sizde çocuklarınız için araştırın. Hayal gücü çok büyük bir şans iken, artık hayal gücünü doğru yönetebilmek gibi bir derdimiz var. Gelecek hayal gücünü doğru yönetebilme gücü kimdeyse onun için çok parlak gibi…