Havaların ısınmasıyla birlikte sokak hayvanları, özellikle su ve gölgeye erişim konusunda zorluklar yaşayabiliyor. Hayvanseverler ve belediyeler, sokak hayvanlarının bu zorlu dönemi daha rahat geçirmeleri için bazı önlemler alması gerekiyor.

Sokak hayvanları için su ve yiyecek noktaları oluşturulmalı

Sıcak yaz aylarında sokak hayvanlarının en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında su geliyor. Belediyeler ve gönüllüler, su ve mama kapları yerleştirerek bu ihtiyacı karşılayabilirler. Su kaplarının, gölge alanlarda bulundurulması ve düzenli olarak temizlenip tazelenmesi önem taşıyor. Aynı şekilde besin kaynakları da düzenli olarak yenilenmeli.

Gölge alanlar ve barınaklar sağlanmalı

Sokak hayvanları, aşırı sıcaklardan korunmak için serin ve gölge alanlara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle parklar ve sokaklarda geçici barınaklar oluşturulabilir. Ağaçların altı, gölgelik alanlar olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, belediyeler tarafından sağlanacak barınaklar, hayvanların güneşten korunmalarını sağlayabilir.

Veteriner hizmetlerine erişim kolaylaştırılmalı

Yaz aylarında sokak hayvanlarının sağlık sorunları artabilir. Belediyeler ve hayvan hakları savunucusu dernekler, veteriner hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak sokak hayvanlarının sağlık kontrollerini yapabilir. Aşılamalar ve parazit önleyici tedaviler, sıcak havalarda daha da önem kazanıyor.

Türkiye'de Haziran ayında 1116 hektar orman yok oldu Türkiye'de Haziran ayında 1116 hektar orman yok oldu

Farkındalık kampanyaları düzenlenmeli

Sokak hayvanlarının korunması konusunda farkındalığın artırılması için kampanyalar düzenlenmesine dikkat çekiliyor. Sosyal medya, afişler ve broşürler aracılığıyla halk, sokak hayvanlarına nasıl yardım edebileceği konusunda bilgilendirilmesi, sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını daha geniş kitlelere duyurulması adına önemli.

Yerel yönetimlerin desteği artmalı

Belediyelerin sokak hayvanlarının korunması konusunda daha fazla destek sağlaması gerekiyor. Ayrıca sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesi için çalışmalar yapılması önem arz ediyor.

Sokak hayvanlarını korumak bir toplumsal görev

Havaların ısındığı bu dönemde, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için herkes görev düşüyor. Küçük adımlar bile kedi ve köpeklerin daha sağlıklı ve güvenli bir yaz geçirmelerine büyük katkı sağlayabilir. Hayvan hakkı savunucuları, yurttaşlar belediyeler ile işbirliği yaparak sokakta yaşayan hayvanların yanında olduklarını gösterebilir.

Editör: Sercan Engerek